Sunday, November 27, 2011

salam takziah..:(

salam takziah buat sahabat aku Anisah Zubir atas pemergian bondanya yang tercinta..moga alyarhamah ditempatkan di kalangan orang yang beriman..amin.. smoga nisa tabah dan sabar mengharungi dugaan ini..
lumrah kehidupan, setiap yang bernyawa pasti akan mati..kita yang hidup ini teruskan amalan-amalan yang dapat membantu ibubapa kita lebih aman dan tenteram didunia sana...


sedih bile dapat tahu juga..nisa antara sahabat terbaik yang aku ada..rasa terlalu sedih seperti kehilangan emak sendiri.. rasa bersyukur emak masih ada di depan mata..takut dan tak bersedia nak kehilangan emak lagi..rasa macam semangat nak lebih menghargai emak dan jugak orang lain yang ada... itulah mati itu pasti, cuma x tahu bile jer masa dan ketikanya... insaf2 bile terpikir amalan ini yang serba kekurangan...


harap2 anisa tabah..aku tahu die orang yang kuat dan tabah..insyaAllah die dapat mengharungi kehilangan ini..al-fatehah...amin,...

Saturday, November 26, 2011

ermmmm.....

gerammmmnye dengan laptop yg berproblem banyak sangat tu!!.......
apa pun x boleh, apa pun x boleh.............................
baru jer bergembira sekejap meraikan dapat format balik..dapat tengok gamba windows...
tapi.....pastu banyaknye problem... banyak benda missing..
last la...last solution beli satu cd windows xp professional service pack 2..
lepas tu format lagi sekali....
entah bile nak buat.............dah fedup sgt2 ni.....huhuhu...


esok mula tahun baru bagi seluruh umat islam..1433H..salam awal muharam..salam maal hijrah.. harap tahun ni banyak benda baik berlaku, makin bertambah rezeki, dan berusaha untuk menjadi muslimah yang lebih baik untuk dunia dan akhirat..

besok jugak perlawanan malaysia vs bahrain..skuad muda kita dah dua kali kalah dalam perlawanan sebelum ni..jepun dengan syria dengan keputusan 2-0...tapi x per, masih lagi berpeluang untuk layak ke sukan olimpik 2012 ni...semangat3x..support pasukan kita.. ye la..masa lawan syria, pemain kite masih penat lagi selepas beraksi dalam sukan sea di indonesia.. syabas skuad harimau muda!!!..berjaya merangul emas 2 tahun berturut-turut...sekaligus menghampakan penantian garuda muda berpuluh tahun... cantik sangat tendangan penalti badrol baktiar!!.. so, sekarang fokus kite menentang bahrain..harap2 dapat mata..sebab bahrain sebelum ni pun sama kalah 2 kali...xper2..kite harap kesemua kesebelasan utama yang diturunkan ong kim swee dapat beraksi dengan baik..

Sunday, November 20, 2011

bola sepak sukan sea 2011




yeahhhhh.....skuad muda malaysia berjaya menempah tiket ke perlawanan akhir bola sepak sukan sea 2011..syabas sang harimau!!!... semalam selepas berjaya mengalahkan myanmar 1-0... kutuk punyer kutuk si fakri shaarani, dia yang jadi penyelamat..terima kasih fakri!!..haha...

indonesia yang menentang vietnam semalam juga berjaya menempah tiket ke perlawanan akhir.. maksudnye sang harimau akan bertemu semula dengan si garuda..macam perlawanan peringkat kumpulan dulu.. adakah malaysia akan berjaya mengulangi kemenangan semasa peringkat kumpulan ataupun sekadar berpuas hati di tangga naib johan??..adakah kita akan berjaya mengulangi kemenangan 2 tahun lalu semasa di Laos??... huhuhu...berdebar2...nantikan sama2 pada isnin ni 21/11/2011 pada jam 8 malam waktu malaysia...

pada pendapat aku indonesia x akan duduk diam dan pasti mau membalas dendam atas kekalahan mereka kelmarin..dengan jutaan penonton indonesia lagi yang menyokong pasukan mereka..tapi insyaAllah semangat anak muda kita kuat, pasti tak akan terusik dengan semangat penyokong indonesia.. cuma aku rasa malaysia setakat ni bernasib baik sangat2 sebab pada pendapat aku pasukan kita ni masih belum ade pemain penyudah yang menarik.. seperti khairul idlan talha dan safee sali.. gol2 yang dijaringkan sebelum ni seperti shahrul azwari, izzaq dan semalam fakri nampak seperti nasib malaysia jer.. cume harapkan badrul baktiar yang sesekali berbisa dengan kedua2 belah kaki kiri dan kanannya.. tapi dengan pemain2 yang berpengalaman luas seperti mahali jasuli, muslim ahmad, asrarudin putra, fazli shaas, dan apek selaku the best keeper ever!!..malaysia berjaya menyekat pasukan lain.. ape-apepun skuad kendalian Ong Kim Swee berjaya mara ke final atas semangat berpasukan mereka..tahniah!!..


risau juga besok sebab ramai pemain2 kite yang injured dan x boleh bermain..
harapkan keajaiban akan terjadi dan tercipta lagi satu rekod baru buat malaysia!!!..majulah sukan untuk negara!!!..jom support malaysia ramai2!!!..

Saturday, November 19, 2011

update tak berapa nak update.

assalamualaikum dan salam pagi sabtu...

nak merepek ape ye pagi ni??.. dah lame x update sebab laptop kesayangan dah xde..huhuhu.. dah ajal die agaknye..punye bertahan laptop toshiba lama tu, dr aku belajar thun 2006 sampai skarang dah 5 tahun.. dah macam2 rosaknye,tapi still bertahan gak!!.. itupown beli second hand..bagus r brand toshiba!!!..sbab tu mahal!!.. kalau dulu laptop lama2 brand toshiba memang berat giler kowt..tp sekarang banyak dah yang ringan...banyak tau jasa laptop tu!!..sedih la jugak..huhu.....ni semua gara2 virus la..memula die lambat sesangat, pastu tetiba tpadam sndiri, keluar blue screen tu, akhirnye langsung x boleh bukak.. die tulis hal.dll is missing or corrupted......tapi jap lagi tengoklah ade misi menyelamat kalau masih boleh diselematkan lagi..nak g cari cd windows yang rm10 tu., sambil mencari solution di youtube.... 


hidup sahaja di rumah dah hampir 3 bulan, dengan ketiadaan laptop buat aku huru-hara jugakla.... huhu... tapi ade banyak mase nak buat benda lain... hikmahnya yang aku dapat lihat aku dah smakin rajin memasukkan diri ke dapur..haha.. dan aku jugak ade satu hobby baru yang baru nak cuba..craft.. aku paling suka buat frame gambar sndiri dan jugak kad2..cube jugak nak belajar buat felt craft, tapi bile laptop xde,internet xde, x dapat la nak tengok tutorial...


perkembangan mencari kerja?.. hmmm... banyak jugak dah apply, tapi rezeki blom ade jugak.. kene banyakkan buat solat dhuha ni dan banyakkan berdoa..insyaAllah..insyaAllah.. stakat ni baru pegi 1 interview dan smalam pegi jugak job fair yang dianjurkan oleh BN youth..mintak-mintak ade yang melekat la kan.. alhamdulillah, adela jugak pekembangan sikit kan... 


p/s: petang ni kul 5 skuad harimau muda menentang myanmar.. separuh akhir sukan Sea selepas malaysia muncul juara kumpulan A, mengalahkan Indonesia.. syabas malaysia!!..dan teruskan sokongan pada skuad negara kita!!!... 

Wednesday, November 9, 2011

Aidiladha dan kurban, pengorbanan dan ismail, haji dan mabrur..

hari raya dah abis dah..macammane raya korang??..mesti meriah kan kan...:D
kat kelantan ngan terengganu msti lebih meriah sambutannya.. raya kali ni same je macam raya yang lepas2..x balik kg pown, bezanya cume atuk kesayangan ade sekali bersama-sama di pagi raya...hehehe..


ok..bile aidiladha je mesti berkait dengan ibadah kurban..ape die ibadah kurban atau sembelihan?..
haaaa...dah lupe maksud die, tolong cari sendiri la ye..yang pasti binatang kurban msti berkaki empat mcm lembu, kambing, unta... ade la pastu syarat2 sembelihan, sah sembelihan.. 
kenapa ade ibadah kurban ye??..

haaa...berbalik la kite pada sejarah/sirah nabi2...peristiwa di antara nabi Allah Ibrahim a.s dengan anak kesayangannya Nabi Allah Ismail a.s... pasti semua orang tahu kan kisah tu..memang wajib diulang2 tiap kali raya kurban..ade dalam AlQuran Surah As-Shaffat ayat 102:

 "Apabila anaknya itu sampai umur yang membolehkan dia berusaha bersama dengannya, berkata Ibrahim: Wahai anakku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu? Anaknya menjawab: Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu; Insya-Allah, ayah akan dapati daku dari orang yang sabar."

untuk mengingati peristiwa inilah terjadinya ibadah kurban..mengingatkan kita akan pengorbanan dan keikhlasan nabi ismail a.s..betapa hebatnya seorang anak kecil yang sanggup berkorban demi menjunjung perintah Allah..mane tak hebatnya ismail kalau kedua orang tuanya juga hebat..kita tengok bapanya.. Nabi Ibrahim a.s, salah seorang dari rasul ulul azmi..susur galur dari nabi Nuh a.s dan daripada keturunan ini jugalah lahirnya junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w... tengok pula pada bondanya..Siti Hajar, bukan calang2 perempuan..seorang yang tabah dan taat pada suaminya..seorang yang begitu hebat di mata Allah... 

jadi apa sebenarnya yang kita paham dari erti pengorbanan dan keikhlasan nabi ismail a.s?
apa yang boleh kite ambil iktibar daripada peristiwa pengorbanan nabi ismail a.s??

bagi aku..jika semuanya kerana Allah, untuk Allah, kepada Allah..insyaAllah Allah akan membalas kita dengan ganjaran yang setimpal.. ikhlas ini bukannya senang untuk dinilai..ikhlas dimulut memang biasa, tapi ikhlas di hati yang Allah tengok..makna ikhlas itu sendiri tak mengharapkan apa2 balasan kecuali mengharap redha Allah..waallahu'alam...

teringat kisah sempena aidiladha di kaca tv..lakonan Fahrin Ahmad dan Eizlan Yusof..tajuknya panggilan baitullah.. memang menarik dan banyak iktibar jika dapat dihayati dengan baik.. pengorbanan Muhammad Haq dalam membantu keluarga yang lebih susah..sanggup melupakan impiannya untuk menjadi tetamu Allah semata-mata untuk membantu insan2 lain yang lebih memerlukan... dan pengorbanan haji daripada  sifat ujub/riak/takbur kepada insan yang lebih tawaduk.. bagi aku perubahan (hijrah) menjadi insan yang lebih baik juga dikira sebagai pengorbanan.. kerana sanggup meninggalkan perkara yang buruk dan berusaha melakukan perkara yang baik...

erm...mcm dah panjang sangat je ni.. belum masuk lagi bab haji dan mabrur.. xpe la, next post la ye...
ok...




Tuesday, November 8, 2011

soffiya


Hari ni jugak last episode for soffiya..
kesudahan yang aku rasa menarik dan bezz..
mase preview citer ni memula dulu aku dah rase ini satu cerita yang menarik..
ternyata memang menarik..
penuh dengan kesusahan hidup yang dilalui watak utama, soffiya (Tiz Zaqiah), 
penuh dengan rase menyampah dengan watak fiona (izzara), 
penuh dengan kontroversi antara watak2 utama.. kamal dan elias,
kisah cemburu, kisah cinta, kisah kepercayaan, kisah dendam..
semuanya diadun dengan baik sekali...

aku rasakan satu kisah yang benar2 mungkin berlaku..
dalam masyarakat kita...
ganti cerita ni, besok - kasih Dhia..
pelakon utama Dora Danish n Adi Putra..
bez x agaknya??

jiwa dan lara

penghujung kesudahan kisah cinta jiwa dan lara....
malam ni last episod cerita jiwa dan lara...
macam biase la yang jahat akhirnya mati...
yang jahat2 mati, yg baik2 dapat hidup..

tapi aaron aziz, watak baik ke watak jahat ke..
semuanya mantappp... suka jugak dengan watak raimi dan ibnu..
yang penting watak utama cerita hidup sampai habis
walaupun mati sekejap kat tengah jalan cerita
tapi dah takdir Allah,
dua2 dipanjangkan umur dan dipertemukan semula..
inilah simbolik cerita yang ingin disampaikan oleh pengolah jalan cerita mungkin
seperti tajuknya..jiwa dan lara..
tidak dapat dipisahkan..
begitu kuatnya erti cinta mereka..
dan begitu hebatnya kuasa Allah dalam percaturan hidup manusia..


Sunday, November 6, 2011

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...