Monday, December 24, 2012

kita semua pendosa

ye.. memang mengaku setulusnya...
kita semua pendosa..
kita semua pernah buat dosa,hatta mungkin hanya pernah terdetik untuk berbuat dosa
bohong la kata kamu tidak berdosa
padahal kita semua tak akan pernah lepas dari dosa

sedar tak sedar setiap hari mungkin kita berbuat dosa
dari dosa kecil ke sedosa-dosa besar
hati kita ini bukannya sesuci salji atau sesuci-sucinya
pasti ada tidak sikit bintik2 hitam...
hati kita ni kalau nak tahu selemah-lemah iman,
mudah sangat dibolak-balikkana
mudah sangat dimainkan dengan seribu perasaan...


jadi bila sedar kita ni pendosa
selayaknya kita melakukan tindakan bertaubat
sesungguhnya hati siapa yang merasakan dia tidak pernah berdosa
dialah pendosa terbesar..


bagus bila ada kesedaran
lagi bagus bila disusuli dengan tindakan
jangan hanya indah dimata, senang dimulut
di tangan, di kaki, di seluruh anggota badan harus bergerak
hati - kerajaan yang utama
tempat bermulanya kesedaran...

hati kita ni sentiasa perlu diberi makan yang sepatutnya,
jika tidak kita 'termakan' makanan yang tidak sepatutnya
jadi kita pun makin jauh, jauh dan jauh...
hati-hati yang jauh ni akhirnya semakin keras dan mengeras...
hingga akhirnya susah untuk kembali pada fitrah..

--suka mengingatkan diri sendiri jugak
hidup ini sentiasa perlukan motivasi,tarbiah diri
kerna iman kita sentiasa ada pasang surutnya--

tak ada sesal

assalamualaikum..

terkesan dengan status kak fynn jamal...
no regrets - tak ada sesal..

yup---jika tak ada sesal tak perlu la ada keluhan
tak ada sesal- have to be proud with ourself

hari2 lepas memang tak akan dapat digapai semula
apa yang dah berlalu biarkan berlalu
jika ada kesempatan untuk ubahnya pun
mustahil...kita hidup dalam alam realiti
masa never will turn back


jadi berbahagialah kita di hari ini, di saat ini
kerana setiap saat, setiap detik, setiap hari, setiap masa adalah unik..
tiada siri ulangan, tiada siri tertunda..


hidup perlu terus ke depan..
hidup kita hari ini pelajaran dari masa silam..
jahat kita baik kita hari ini
dari kesilapan kita, tindakan kita di masa silam..

jadi tak perlulah disesalkan masa silam
tiada apa pun yang patut dikesalkan
anggap saja itu semua qada qadarNya
itu yang tertulis buat kita..

ok..jangan mengeluh....

Saturday, November 3, 2012

tahajjud cinta..

Ya Allah Ya Tuhanku,
Yang Maha membolak balikkan hati ini..
Sujud dan syukur atas nikmat malam yang Engkau berikan..
Syukur padaMu kerana membenarkan aku berjumpa dengan malam2 terpilih seperti malam ini..
Sesungguhnya aku rindu sentiasa untuk berjumpa malam2 sebegini....

Ya Allah,
Hanya Engkau yang lebih mengetahui apa yang ada di dalam hatiku,
Hanya Engkau yang maha tahu apa yang aku perlukan..
Tunduk dan sujudku mengharapkan keampunan dan keredhaanMu


Ya Rabbi, 
Engkau ampunilah segala dosa-dosaku,
serasa dosaku seperti gunung tinggi, tapi ku tahu pintu taubatMu seluas lautan
ampunilah aku, terimalah taubatku ya Allah
jika tidak nescaya aku termasuk di kalangan orang2 yang rugi....

Ya Allah,
Engkau tetapkanlah hatiku pada jalanMu
Engkau kuatkanlah hatiku menahan dugaanMu
Engkau tabahkanlah hatiku pada ketentuanMu
Engkau jadikanlah aku seorang yang sentiasa mengingatiMu
dalam waktu senang, dalam waktu susah
Engkau jadikanlah aku seorang yang sentiasa redha atas takdirku..

Aminnnnn....

Pimpinlah daku dalam menuju redhaMu,
Suburkan jiwaku dengan keimanan..


Ku tahu ku adaMu,
Disisiku selalu, terima kasih Ya Allah..
Thank You Allah di atas segala-galanya, nikmat dan kurniaan yang tak terhingga dariMu




Monday, October 29, 2012

Laporan Kerja 5

assalamualaikum dan selamat malam...

lama dah x mengupdate pasal kerja.. entah betul ke idak yg ke 5, dah lebih rasanya... tension sangat agaknya sampai x dapat nak update kan... lately ni mmg dikatakan setiap hari mesti pening kepala.. kadang rasa macam migrain sebab dia tangkap mata.. kadang kepala rasa berat je.. entah, sebab tension kerja mungkin...

dalam sebulan lebih ni lepas ewilly resign, alhamdulillah aku dengan ms Ang still boleh handle lagi.. semua benda kita bincang bersama-sama.. eddy pun sangat bertanggungjawab.. maybe terlebih risaukan kitorang jugak... masa memula lepas ewilly resign, kene pulak External Audit masatu.. jadinya 2 mggu tu mmg kitorang sibuk, prepare audit things dgn daily work yang rasanya bertambah smcm sebab ramai yang resign.. ye lah dept aku je pun ada dalam 4 orang resign.. tiap2 ari balik kol 7.. lebih kol 7 x berani aku, takut naik bas sorang2 bile hari dah gelap kan...

tapi lepas tu kembali normal macam biasa.. tapi bab decide, kitorang decide bersama2.. x yakin nak decide sendiri.. berita gembiranya replacement untuk ewilly, 5 November ni baru masuk, lelaki berbangsa kadazan.. dengarnya banyak pangalaman dah, baguslah kan sebab mmg banyak kerja nanti bile nak merge ujung tahun ni.. tapi x tahulah macamane, nervous la jugak.. lelaki pulak tu!.. blan 12 nanti ms Ang nak cuti kawin pulak.. tinggal aku sorang2 pulak..mesti tension balik time tu kan... fuhhh!... dalam masa sebulan ni mana leh dia nak master semua system.. at least bagi dia masa dalam 3 bulan.... bile la pulak aku boleh bercuti.. gamaknya tahun depan je la.....


ari ni pulak sengaja ambik cuti, nak rehatkan diri... tapi kesian gak Ms Ang, kalut sesorang.. dahle ari kamis mggu lepas aku ambik half day, time tu la plak, internal audit pulak mintak macam2.. tanya macam2.. kesian dia kene buat sesorang.. aku tolong setakat termampu je la... nak buat mcammane.. besok kembali bekerja.. uwaaaa.... tension balik...

Saturday, October 13, 2012

motivasi : last breath

assalamualaikum..

sangat terkesan dengan lirik lagu bawah ni.lagu penuh oleh Hafiz Hamidun:Last Breath..



"Oh, mark the words that I do say
Who knows tomorrow could be your day
At last it comes to heaven or hell
Decide which now do not delay"

yelah kita tak tahu bile tiba dan masanya kita meninggal dunia. mungkin esok, mungkin petang kejap lagi, malam sat lagi... dan kesudahannya kehidupan kita ni hanya terbentang dua pilihan.. ke syurga atau ke neraka..jadi dari sekarang kita kena bersegera membuat pilihan..

mungkin kita tak sedar atau lupa nikmat nyawa yang Allah beri ni.. macam senang je bernafas, tak susah..beza dengan orang yang ada masalah asma, atau pernafasan yang teruk kan.. mesti mereka2 lebih menghargai kepentingan udara yang kita sedut.mana tahu mungkin itu nafas terakhir mereka..

lagu ni dulu aku suka sangat sebab dalam satu lagu macam2 nada dia.. banyak rangkap2 dia yang menarik lagi..contohnya yang second last tu

"They cry not knowing i cry worse, for they go home i face my God..Allahurabbunasalimna"

macam satu lagi lagu yang menyentuh perasaan juga mengenai kematian. lagu menanti di barzakh:FarEast


"7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Susai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,"

tak terungkap rasanya kematian. kita tidak mampu merasa selagi kita tidak mati dan kita tak dapat menceritakan kepada orang lain bagaimana sakitnya kematian itu..ianya melalui pengalaman masing2.. dan tak akan ada yang terlepas merasainya.."tiap2 yang bernyawa pasti akan merasai mati"..


dan detik selepas kematian kita juga hanya kita seorang yang merasainya.. mereka2 yang didunia menangisi kematian kita, menghantar kita ke kubur..menghantar ke perkampungan abadi.. harapnya damailah kita di sana dengan doa2 dan ingatan mereka pada kita..

tak terlepas juga lirik lagu yang paling famous sekarang, Teman Pengganti:Black ft Malique.. sangat mendalam dan menyentuh perasaan lagu ni..

"Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Aku kan pergi
Bertemu kekasih abadi"

semoga kita semua meninggal dunia dalam khusnul khatimah.. moga kita semua meninggal dunia dalam keadaan suci bersih... amin.. insyaAllah














motivasi : apa gunanya...

assalamualaikum dan selamat pagi..

pesanan pada diri sendiri dan orang lain jugak...

#1 apa gunanya muka yang handsome/cantik, tapi tak bersolat.. sebaliknya membangga diri dengan kurniaan Allah yang tak selamanya kekal..biar kita cantik di pandangan Allah kerana pandangan Allah lebih penting dari pandangan manusia


#2 apa gunanya bersuara lunak merdu tapi tak pandai mengaji.. merangkak-rangkak membaca kalimah Allah.. sedang lagu dan irama lancar je meluncur dari mulut..


#3 apa gunanya kekayaan seandainya bakhil,kedekut untuk mengeluarkan zakat.. kekayaan dan rezeki yang Allah kurnia terkandung juga di dalamnya rezeki untuk orang2 lain..


#4 apa gunanya petah berkata-kata tetapi tidak pandai berhujah.berdakwah menyebarkan agama islam.. disini pentingnya ilmu kan..


#5 apa gunanya pujian2 dari orang sekeliling tapi sebenarnya tidak iklas

#6 apa gunanya bijak ilmu dunia tapi kurang ilmu akhirat.. dua2 kene seimbang.. jangan yang fardu ain pun kita ambik mudah ye...

#7 apa gunanya tubuh dan akal pikiran yang sihat tidak digunakan untuk beribadah dan mengingati Allah selalu..


#8 apa gunanya semua kejayaan dan nikmat jika kita tidak bersyukur pada Allah yang maha pemberi

#9 apa gunanya ilmu pengetahuan yang kita miliki jika kita tidak sebarkannya untuk kepentingan ummah

#10 apa gunanya hidup di dunia jika tidak mendapat keredhaan dan keberkatan dari Allah..


banyak lagi kan, sedar tak sedar kita selalu lupa......sama2 kita mengingatkan.. insyaAllah

Friday, October 12, 2012

pilihan dan keputusan

assalamualaikum...

"kita asyik membicarakan persoalan hidup dan pilihan..sedang kejujuran semakin berkurang, masih tiada bertemu jawapan...walau kita dihadapkan dengan pelbagai pilihan..mengapa sering terjadi pilihan tak menepati.."....

tiba-tiba lirik lagu ni pulak muncul.. memang dalam kehidupan kita seringkali berdepan dengan pilihan.. hatta sekecil2 pilihan juga kita kene buat keputusan..contohnya bangun2 je tidur, nak mandi ke x.. nak pakai baju ape?.. hahaha..contohla kan... jadinya bila ada pilihan kita kene buat keputusan.. Pilihan pula semestinya lebih dari satu.. kalau tidak tak dinamakan pilihan kan...

kita akan jadi pening bila pilihan yang kita nak buat tu banyak.. tapi rasanya kalau tinggal 2 pilihan je lagi la rasa telan mati, luah pun mati..x payah makan la macamtu.. haha...x boleh, kene jugak buat pilihan dan kita kene bertanggungjawab atas pilihan kita..baik buruk pilihan kita tu kesannya pada kita jugak... jadi make a right choice k!

Tuesday, September 25, 2012

motivasi : insan amat memerlukanmu oh tuhan

Ya....fitrah kita sebagai hamba pada pencipta
kita amat memerlukan Allah dalam kehidupan kita
pada siapa kehidupan dan kematian kita harus disandarkan
jika bukan pada Allah..
untuk siapa dan apa kita dihidupkan
tak lain tak bukan kerana Allah dan untuk Allah..


kehidupan kita ini...
kalau tiada keredhaan dan keberkatan Allah..
bagaimana??..alangkah ruginya kita
kita bandingkan saja perkahwinan tanpa restu keluarga
tanpa restu ayah ibu kita..
kemana halatuju akhir perkahwinan itu...


kita memang sentiasa perlukan Allah..
Allah tak pernah jauh dari kita
kita sendiri yang menjauhkan diri daripada Allah
kita lupa kadang tujuan hidup kita
kita hanyut dengan kenikmatan sementara
sedang kenikmatan yang Allah janjikan lebih baik dan selamanya


Kalau kita rasa kita diuji,
Ada orang lebih hebat ujiannya
Allah pilih kita sebab Dia sayang kita
Dalam ujian ada rahmatnya
ada tersembunyi hikmahnya
Kita akan lebih dapat merasa kasihNya
kita akan menjadi insan yang lebih baik..
insyaAllah...



Sunday, September 2, 2012

mood hindustan..


baru lepas tengok cite ni petang tadi..jadi malam ni mood hindustan la..heheh.. layankan lagu di atas.. 
paling suka sangat2 lagu ni dalam citer ni..banyak lagi lagu2 yang bez dala citer ni...
tapi lagu ni bez sebab dia meriah.... majls tunang diorang sama meriah macam majlis kahwin kowt...
sape tahu citer ni????


dilwale dulhaniya leh jayenge....

filem yang aku rasa romantik kowt...tengok banyak kali pun tak muak.. 
scene yang paling aku suka part Raj (SRK) pujuk emak Simran (Kajol) bile dia suruh raj bawak lari simran.. banyak lagi part2 yang diorang berdua yang menarik..part yang masa makan sama2 masa kavacokh.. dngan part last la bile simran lari kejar keretapi tu nak dapatkan Raj..
paling lucu time Raj nak cuba memenangi hati ayah Simran, part bagi burung makan tu...

k2.. x nak membebel dah...layan ek....:0

#381

assalamualaikum...:0


erm....sesi meluahkan rasa malam ni.. banyak sangat pikirkan benda yang macam2. jadi kesannya kesihatan pun merajuk dengan tuan badan dia..macam2 penyakit datang sebabnya satu je, tekanan... tekanan tu satu bebanan kan... tau, cuba jugak kawal tapi kadang2 tak dapat nak tahan.. tekanan kerja la yang paling menekan sekali... tanggungjawab jadi makin besar bila Ewilly nak resign ni..tak lama dah pun.. lebih kurang 2 mggu je lagi.. tekanan sebabnya kerja aku banyak bergantung pada dia.. nak harapkan ms Ang, boleh tapi macam tak yakin..tau2 je la dia orangnya jenis macammane.. 


Entah bile replacement person tu nak masuk.. jadi dalam tempoh sebulan dua ni kerja berganda, sebab tak ckup satu tangan kan..tak boleh ambik mc, melainkan sakit betul, kene kurangkan cuti..aku tnggal 5 hari je cti..ms Ang banyak lagi..kang dia ambik cti, tinggallah aku terkontang kanting haa... dah le hujung tahun ni ramai penghijrahan dan kemasukan staff..mmg sah2 le banyak keje.. lepas tu lagi satu hujung tahun ni bile nak merge dengan rhb lagi lah banyak keje jugak IT dept... erm... yang paling aku risau sebenarnya aku takut tak dapat nak handle things macam ewilly buat.. lagi satu pasal audit..huhu.. tengoklah mcamane keadaannya lepas 14 aribulan ni...msti stiap hari akan rasa lagi2 panjang...


tekanan lain adalah skit2 pasal masalah kesihatan, masalah hidup..hahaha... yang masalah hidup tu lantaklah, apa nak jadi jadilah... malas nak pikir lebih2..ada rezeki ada, tak ada rezeki redha je la... 


jadi mulai besok nak cuba ubah diri sikit2..nak jadi lebih kuat dan sihat..dan lebih gembira.. bila dah gembira, dah sihat mesti masalah2 lain tak terlalu menekan diri kan.. lagi satu nak perbaiki hubungan dengan Allah..insyaAllah.. semangat..semangat...:0


sekarang acit dah balik serawak balik...meneruskan pelajaran dan cita2..haha.. tiga tahun lagi la kat sana.. balik2 nanti mmg dia bawak menantu je kang.. hahaha..ijah pulak tahun depan bulan 3 habis dah program asasi dia..entah kemana la pulak nak menyambung cita2.. angah pun insyaAllah tahun depan jugak habis degree perubatan dia tu..lepas tu dia tak sabar2 nak betunang dah...hahaha... farah pulak lagi sebulan je haa nak ambik pmr.. entahle dia tu,kita doakan sama2 je lah.. dia pown kalau ada rezeki nak masuk sek teknik..lagi sunyilah kalau dia tak ada nanti tahun depan..


kawan2 pun ramai yang dah bertunang, dah kawin.. alhamdulillah kan..yang kahwin tahun lepas pun, tahun ni dah ada anak sorang... bagus2.. mggu ni pun nak g melaka, majlis kahwin zalikha... barakallah.. smoga jodoh kalian smua dipanjangkan hingga ke akhir hayat dan kekal bahagia selama-selamanya...amin....


pasal rumah kami pulak insyaAllah ada rezeki tahun depan jugak dapat pindah.. pindah tu memang akan pindah tapi tak tahu bile je.. besarlah harapan kami semua nak dapat rumah baru.. maybe lepas pilihan raya agaknya.. huhuhu... 

Sunday, August 26, 2012

raya tak raya..

assalamualaikum...

senyap tak senyap, bising tak bising besok dah pun masuk raya kelapan..esok jugak kene masuk kerja balik....huwaaaa....kenapa sekejap sangat rasanya cuti.. duhai hati, sila tabah dan kuat untuk menghadapi hari2 mendatang yang tak pasti gayanya...

sebut pasal gaya, tak lambat lagi rasanya nak ucap "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR BATIN"... manelah tahu sedar tak sedar ada yang terasa dengan perkataan2 atau prosa kata yang terdapat di blog ini dalam post2 sebelum dan sesudah ini..haahaaa.. semua kesilapan memang disengajakan dengan niat....hahaaaa..xde2 gurau je.... mintak maap ye ikhlas dari lubuk hati yang paling dalam.. ye lah dalam kita berkarya, chewah... terlalu taksub sangat sehinggakan melanggar batas2 adab dan pergaulan, mintak maap ye...


gaya dalam raya tahun ni macam2.... meriah ke idak raya tahun ini anda2 semua?... angguk ke geleng tu?.. 
erm... aku pulak rasanya ada sikit je mood raya..lebih nye entah mana dah menghilang... yang meriah sikit tu sebab beraya dekat rumah maklong dekat keratong.. mengikut teori aku yang buat meriahnya raya adalah kehadiran kanak2.. tanpa mereka, rasanya raya tidak beerti sama sekali..tapi ini hanya teori aku sahaja.. sebenarnya meriah tak meriah kita sendiri yang tentukan... tetiba pulak teringat kat arwah atok awi n atok atan..al-fatehah buat mereka... ...






Sunday, July 29, 2012

update:kereja

assalamualaikum...

rasanya dah lama tak update pasal kerja... sibuk sikit.. first sekali alhamdulillah dah jadi permanent staff kat situ bulan 6 ari tu.. dan ada sedikit increment gaji.alhamdulillah rezeki Allah.. jadi fokus utama sekarang berusaha sungguh2 ,kerja dengan ikhlas.......tak terpikir untuk bertukar kerja dalam tempoh terdekat ni..


cuma dikejutkan dengan ewilly yang tiba-tiba nak berenti kerja.. pagi selasa lepas la, tengah2 duduk buat kerja tiba-tiba dia datang cakap dia dah tender resignation semalam, tapi kene tolak dengan bos.. bos mintak tangguhkan dulu.. reason dia nak berenti sebab bukan dapat better job ke apa.. tapi sebab dia nak kejar impian dia.....erm....susah nak terima....tapi kesian pulak bila dia cakap umur dia dah 3+, x kahwin lagi, xade anak, x ade suami..ada peluang untuk dia capai impian dia, dia just grab the oppurtunity.. nampak dia sangat bertekad kali ni, sebelum dia kerja kat situ pown, dia dah pikir nak buat apa yang dia suka tapi cuma tak ada courage untuk buat...sekarang dia dah bersedia katanya....


oklah...aku boleh terima kemudiannya...tapi sedih pulak, mata dah mula berair bila dia tegur muka aku smacam je....mane taknya dia tu umpama cikgu pertama yang paling baik aku jumpa time kerja ni. baru jer keje 6 bulan dengan dia,dia dah nak tinggalkan aku..dia banyak tolong, susah payah pasal aku.. ada lah 2-3 peristiwa yang beri kesan mndalam kat aku..atas pertolongan dia dapat settelekan... dia lebih dari kawan sekerja sahaja bagi aku.. rasa macam kakak pown ada sebab dia banyak bagi nasihat2 berguna untuk kerja, kesihatan dan kehidupan..... rasa sayang jugak sebenarnya kat dia...huhu........


jadinya nanti tinggal aku dengan ms Ang...terkapai2 la kitorang berdua sebab dah hilang tempat berpegang yang kukuh... Ms Ang ok cuma kekadang dia blur, selalu lupa2, kelam kabut sikit... kalau nak handle apa yang Ewilly buat dia sendiri kata dia x mampu... Eddy ada offer kat dia jawatan ewilly tapi dia tolak... dia jenis taknak serabutkan kepala dia, kene g meeting bagai...first person yang akan deal dengan sape2 kalau ade important thing...besar sbnarnya tanggungjawab ewilly.. eddy pulak jenis yang lepaskan anak buah dia.. jenis tak kisah... dengar2 crita diorang nak hire orang baru.. tapi kitorang berdua yang kene ajar orang baru tu mungkin.... 


jadi hari jumaat ari tu ewilly dah pesan dan bagi nasihat panjang kat kitorang berdua... start isnin ni nanti dia akan ajar kitorang mana2 yang  x tahu personally... banyaknya kene belajar.. lebih2 lagi bila nak merge dengan rhb nanti..memang banyak la kerja kitorang, tak dapat bayangkan...Ms Ang pown bulan 12 nanti nak cuti kawin 2 mnggu...huhu...stress agaknya nanti aku..harap2 la orang baru nanti baik dan berkebolehan macam ewilly...


ramadhan: puasa tapi tak bersolat

assalamualaikum....

puasa tak semua ari ni?...alhamdulillah.. dah solat belum?...haaa yang mana dah solat alhamdulillah, yang mane belum bersolat, bersegeralah menunaikan kewajipan kita... 

apa rasanya hukum puasa tapi tak bersolat?... .. puasa dengan solat dua2 termasuk dalam rukum islam.. kalau tinggalkan salah satunya maknanya bukan islam la jawabnya.. dikira sebagai kafir.. orang kafir pulak mana dikira ibadatnya.. jadinya puasa yang dilakukannya bersifat sia-sia.. hanya dapat lapar dan dahaga sahaja... lagipun islam agama menyeluruh. mana boleh ambik separuh-separuh kan... 

solat tinggal puasa buat..macam pakai baju, x pakai seluar... macammane tu??... lagi2 pulak solat itu lebih penting sebenarnya dari kewajipan berpuasa.. jadi rasanya sebelum belajar berpuasa baik belajar solat dulu.. tiang asas perlu ditegakkan dulu, baru boleh bina banggunan yang kukuh.. kalau dapat belajar seiring lagi bagus...

marilah kita semua jaga solat kita, berpuasa dan tingkatkan amalan kita sempena bulan ramadhan kali ni.. insyaAllah..

Thursday, July 26, 2012

ramadhan: apa yang best mengenai ramadhan??

Assalamualaikum dan selamat berpuasa..


Hari ni diam tak diam masuk 6 hari dah kita puasa.. tak terasa masa cepat sangat berlalu.... hari selasa ari tu tengok rancangan tv3 11 malam..lupa lak nama rancangan dia..sape tengok??.. pasal ramadhan2 ni lah, ramai artis jemputan yang dijemputnya, ada rabbani, ada tomok, ada dato aziz satar dan sorang lagi yang manis sekarang bertudung, diana amir...


Ada seorang lagi ustaz, tak ingat juga nama dia, tapi paling seronok ustaz ni punye slot la.. jawapan dia bersahaja jer... di awal2 rancangan tu, diorang ada lah buat VT pendapat orang ramai bertanyakan soalan seperti post title di atas tu.. rata2 jawab yang best sebab bazar ramadhan dan ada terawih...jawapan standard la kan....

kalau tanya aku pulak, aku rasa semua2 pasal ramadhan best.. dari sahurnya, dari masa pergi bazar beli juadah berbuka puasanya, masa solat terawihnya, dan paling bestnya mestilah time tunggu azan maghrib untuk berbuka tu.. time2 menunggu detik2 tu yang paling berharga..  kalau bulan2 biasa tak ada semua tu.. kalau ada pown macam kita puasa sunat tak sama perasaan dan meriahnya ketika kita sambut bulan ramadhan...


haaa..itulah dia keistimewaan ramadhan... Allah bagi kita dua kegembiraan pada orang2 yang ikhlas berpuasa ni, gembira ketika berbuka puasa dan gembira ketika bertemu Allah nanti.... banyak lagi sebenarnya keistimewaan ramadhan... rasullullah s.a.w sendiri dari bulan rejab sudah berdoa untuk menantikan kehadiran bulan istimewa ni.. setiap di dunia ini ada perhiasannya sendiri..wanita perhiasan rumahtangga, bintang perhiasan malam, jumaat perhiasan hari2, dan ramadhan perhiasan bulan2.. Bagi sesiapa yang mengetahui keistimewaan2 yang Allah bagi pada bulan Ramadhan ini pasti tak akan lepaskan peluang untuk meraihnya..


Mana taknya, ibadah wajib digandakan sebanyak 70 kali..ibadah sunat pahalanya dikira sebagai ibadah wajib jugak.. paling mustajab untuk berdoa.. segala amal kebajikan seperti bersedekah, membantu orang2 lain semuanya dikira tinggi di sisi Allah..bekerja pun dikira salah satu ibadat, dan orang yang menyediakan juadah berbuka juga ada saham yang tinggi... dan yang paling ditunggu-tunggu malam lailatur qadar pastinya.. malam yang menyamai seribu bulan...


Segala syaitan, jin, iblis juga dah dirantai Allah..tapi perlu diingat nafsu sentiasa ada bersama kita. Kesimpulannya pesanan pada diri juga, ibadah puasa ni bukan hanya menahan lapar dan dahaga semata-mata..yang lain2 seperti nafsu, pandangan, mulut terutamanya kene jaga elok2.. jangan kita hanya dapat lapar dan dahaga semata-mata tanpa dapat pahala dari Allah... insyaAllah moga2 puasa kita semua diterima Allah dan diberikan ganjaran yang selayaknya... amin......

Saturday, July 21, 2012

ramadhan: ahlan wasahlan ya ramadhan


selamat datang ramadhan yang mulia..ketibaanmu sentiasa dinantikan.. bulan kemulian, bulan kerahmatan...
hari ini first day puasa..jadi dengan ini saya ingin mengucapkan SELAMAT BERPUASA BUAT SELURUH UMAT ISLAM YANG BERPUASA... Semoga Ramadhan kali ini lebih2 baik dari ramadhan sebelum ni..


p/s: al-fatehah untuk ustaz asri...suaranye yang lunak merdu bagi aku tak ada siapa dapat menggantikannya...

Monday, July 16, 2012

kotak ajaib

assalamualaikum dan selamat malam...

tau x apakebendanya kotak ajaib??...betul tu!!...pandai la korang semua ni...kenapa panggil dia kotak ajaib??...sebab kotak biasa tak akan keluarkan bunyi dan gambar macam tv kowt..kenapa disamakan dengan kotak ek??..sebab tv sumenye berbentuk empat segi kan sama macam bentuk kotak...ade je ke tv bulat,tv segitiga. tv lonjong??...hehehe...tanya soalan jawab sendiri...


boleh dikatakan tv dan internet sama penting dalam hidup seharian aku.. phone mungkin boleh bertahan dalam seminggu kalau hilang insyaAllah..rasa haru biru jugak kalau satu hari x dapat tengok peti ajaib tu..lebih2 lagi kalau ada cerita favourite tengah main.. x boleh miss, cube juga diusahakan walau mata tengah mengantuk...walau apa halangannya kalau selagi boleh dihalang la.. 

ingat lagi time awal2 masuk matrik n uitm...awal2 kan bilik tv berkunci lagi..aku jadi meroyan nak tengok tv..bukak je bilik tv tu..aku antara muka tetap la yang melawat bilik tu...dah boleh katakan bilik kedua aku.. time dok umah sewa pulak selamat housemate ada beli software, dapat jugak aku tengok tv dari laptop... 
time sekolah dulu nak balik cepat sebab nak tengok winter sonata, time tu favourite giler dengan citer tu.. lepas tu siap buat maathon lagi..bersambung-sambung pulak citer..sejam citer lain, sejam citer lain.. 


sebab terlalu passion and patience la rasanya aku dapat bertahan 3 jam tengok hindustan.. bermalam-malam tengok citer drama korea yang berbelas-belas episod...tapi satu jer x suka citer indon terlebih meleret-leret...memula je tengok pastu dah tak sanggup dah tengok..paling lama aku tengok citer bawang merah bawang putih la agaknya...


memang ada orang kata buang masa la..atau x ade masa...banyak lagi benda lain yang penting boleh buat...tapi bagi aku sentiasa ada masa untuk kotak ajaib walaupun sekejap dan aku rasa menonton tv salah satu benda penting jugak dalam hidup ni...banyak benda yang aku tahu dan belajar sumbernya datang dari novel2 dan jugak cerita2 yang aku tengok kat tv... walau tak dinafikan pengalaman sendiri jugak menyumbang ke arah ilmu dan kematangan... cuma sebab dia dah divisualkan dalam bentuk cerita, ia lagi menangkap jiwa dan kefahaman aku dengan lebih mendalam...


hehehehe...banyak dah merepek tu...cukup2 la ok!!

Sunday, July 15, 2012

motivasi : ramadhan, sudah bersediakah kita??

assalamualaikum...


ramadhan tinggal beberapa hari sahaja lagi akan tiba
moga kita semua diberi kesempatan lagi untuk melaluinya..
moga kita diberi kekuatan dan ketabahan untuk mendapatkan ramadhan yang terbaik..
baik dan lebih baik dari ramadhan-ramadhan sebelumnya...


ini bulan kita,
bulan kebangkitan kita,
bulan peningkatan amalan kita,
bulan mulia yang yang dalamnya terdapat malam seribu malam..
bulan muhasabah diri
bulan memperbaiki diri....


bulan ramadhan yang datang insyaAllah...
kita rebut segala peluang yang ada..
kita tanamkan semangat "beribadat seolah-olah esok kita akan mati"..
jangan kita hanya mendapat penat semata-mata..
pahala hilang entah kemana..
kita jaga segala anggota kita..
kita tahan segala nafsu kita..
insyaAllah....


dan tiang solat itu juga jangan kita tinggal...
bukan semata-mata berpuasa tanpa solat...
kerana solat lebih utama dari puasa..


moga ramadhan kali ini lebih "berisi"
dan berterusan hingga ramadhan seterusnya...
bersama-sama kita cuba meraihnya...
insyaAllah...


PUISI : Melayu

Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba.
Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi
Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri.
Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak.
Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan
Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan diulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut
Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Selaga yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:
"Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran"
Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan.
Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka
(Usman Awang)

PUISI : AKAN KU TERUS KETUK PINTU TUHANKU


Saturday, July 14, 2012

H U J A N







Hujan yang turun bagaikan mutiara
Berkilau bersinar berkerdipan
Subur menghijau bumi terbentang
Dan bayu berpuput lembut

Cinta yang bersemi
Diwaktu hujan turun
Menyirami ketandusan hati
Dan hujan turut mengiringi
Engkau pergi...

Selembut hujan bercurahan
Begitulah cinta ini
Semesra bumi yang disirami
Begitulah hati ini

Hujan yang turun bersama air mata
Bersama pedih, bersama rindu
Kau datang dan kau pergi jua
Rindu lagi...




Artist: Sudirman

lagu ni terasa dekat sangat dengan diri aku kala ini.....
sayu aje mendengar kan suara dan bait2 kata alyarham sudirman ni...
lagu yang macam nilah ada jiwa......


hujan, bawa bersama airmataku..........

Tuesday, July 10, 2012

minah karipap

assalamualaikum dan selamat malam..

malam ni tetiba tertengok pulak cerita ni...kelakar betul!!..jadi terasa nak tertulis dan tercomment pulak kat sini... dah tengok dah sebelum ni pun, tapi sebab kelakar, layankan jer lagi sekali...

minah..minah..minah...obses sangat dengan karipap... tak dapat makan karipap sehari boleh angau jadinya.. hahaha...melebih la tu kan..(aku jer yang over tulis sebenarnya..hahaha)... kelakar bila tengok karakter minah ni yang dibawa dengan jayanya oleh Nur Khiriah.....sampaikan Pak Man pon kena marah gara-gara karipap yang Pak Man jual tu x sedap...



Last2 dia sendiri belajar macammane nak buat karipap...lepas 2 percubaan gagal, minah dah berputus asa, tapi selamat ada si syafiq, kawan minah ni yang bagi semangat...akhirnya minah berjaya jugak buat karipap istimewa dia..


pengajarannya; jangan berputus asa... kalau gagal sekali tak bermakna gagal selamanya.. setiap orang yang berjaya pasti bermula dengan kegagalan..yang penting jugak usaha gigih tanpa mengenal erti penat lelah.. orang istimewa ni sebenarnya memang sangat istimewa.. kadang kebolehan, keazaman dan semangat mereka ni lebih bagus daripada orang2 biasa,,, 



p/s: sebenarnya aku pown x reti nak buat karipap, tahu makan jer!!... tengok citer ni macam teringin pulak nak cuba buat karipap aku sendiri pulak..hahaha..

Monday, July 2, 2012

kisah dan cereka kita

assalamualaikum...

kita semua....
kita semua ada kisah tersendiri..
ada cerekarama kita sendiri..
tiada satu pun yang serupa dan sama 100%
kemungkinan saling bertemu dan saling berkait antara cereka pasti ada..
kerana kita watak yang berhubungkait antara satu sama lain..
itu membentuk satu jalinan cereka yang lebih dramatis
tiada siapa hidup di dunia sendiri-sendiri


yang pastinya kisah kita-kita semua
pasti ada gembira,pasti ada duka....
pasti penuh dengan latar suasana, masa, tempat, emosi dan macam-macam lagi..
kisah kita semua pasti penuh dengan rencahnya..
diadun sehinggakan menjadi sebati dengan yang namanya kehidupan....


dalam kisah-kisah kita itu,
pasti ada yang kita cuba simpan dalam-dalam...
rahsia hati yang mungkin melibatkan maruah kita-kita
rahsia yang mungkin mengaibkan diri kita dan juga orang lain..
rahsia yang macam-macam...
yang kalau boleh sampai mati kita cuba bawak..
bak kata pepatah, biar pecah diperut, jangan pecah di mulut....


kisah, cereka dan rahsia kita..
ada yang perlu disimpan rapi
ada yang perlu dikongsi supaya menjadi pengajaran bersama..

Saturday, June 30, 2012

persoalan:pemakaian melambangkan keperibadian diri kita??

Assalamualaikum..




Dalam dunia yang serba macam ni, manusia pon bermacam-macam jenis ni, jadi rasa-rasanya bermacam-macam jugaklah jenis cara pemakaian manusia yang macam-macam ni.. betul ke kalau kita sentiasa memakai baju kurung, kita dikira perempuan kampung, perempuan yang tidak mengikut perkembangan arus semasa??..perlu ke kita kene pakai pakaian yang terdedah sana, terdedah sini semata-mata untuk mengikut arus fesyen semasa??...

balik pada persoalan kita tadi..pakaian melambangkan keperibadian diri??.. kalau orang yang pakai jubah, dikira baik, orang yang pakai ketat-ketat dikira kurang baik??

rasanya persoalan ini ye memang betul bagi aku tapi kurang tepat.. mungkin penampilan diri merupakan perkataan yang tepat.. penampilan diri bukan hanya terhad pada pakaian tetapi lebih kepada cara kita menampilkan diri di khalayak ramai...termasuk cara pembawakan diri kita, tutur kata yang keluar dari mulut kita.dsb.. 



ada je manusia yang luarnya kita rasakan dia seorang yang baik, tapi dalamannya mungkin kurang baik.. mungkin dia hanya berpura-pura baik??..jadi keperibadian seseorang itu sebenarnya susah juga untuk dinilai.. perlukan masa dan ruang untuk mengenali sifat dan keperibadian seseorang...


p/s: aku sebenarnya suka pakai baju kurung kerana apa tau..pertamanya sebab senang dan mudah bagi aku.. keduanya, kalau melayu tak pakai baju kurung, nak harapkan cina/india yang pakai?? harapkan makcik2, nenek2??  india aku tabik la jugak, ada sesetengah tu masih pakai baju sari bagai, cina pulak dah jarang2 sangat nampaknya pakai cheongsam..CNY pown cuma pakai t-shirt je..kalau kita anak2 muda ni tak pakai, siapa lagi yang nak meneruskan adat dan tradisi bangsa melayu..bukan setakat pakaian je, sebenarnya banyak yang kita dah tinggalkan dan lupakan..sayang kan.....

kesimpulannya kita mestilah berbangga dengan pakaian tradisional kita..hahaha..bersemangat pulak aku!!..

Wednesday, June 27, 2012

busy adalah sibuk

assalamuailaikum..


Lama x update kan..sebabnye busy bersamaan dengan sibuk bersamaan dengan tak cukup masa nak menulis..hahha..alasan kan..nak seribu daya, tak nak memang berdalih-dalih la pulak... dahle kekecewaan melanda bila internet di rumah tak dapat nak diaccess...adat menumpang la katakan..terpaksalah menerima dengan redha.. pikirkan hidden request yang dua hari dah tak main, buatkan aku rasa...uargh, terpaksa berkorban.......game je,bukan antara hidup dan mati pown...hahaha...


tapi ketensionan agak meninggi di tempat kerja..dengan kerja yang tak reti2 nak habis, makin bertambah adalah...dengan audit, dengan branch seremban nak convert balik bawah branch melaka..itu semua kerja la tu..pening sikit lah!!..tapi tengah berpikiran positif la ni,cuba gak kurangkan tension dan buat kerja dengan gembira..tension2 kang lain pulak masalah timbul...bukannya dengan stress, semua kerja siap sendiri...


sebenarnya banyak benda nak cerita pasal kerja..tapi nanti-nanti la, dah nak abis masa rehat pown.. cukuplah nanti sambung lagi ye...kerja,kerja...xade kerja cari kerja..dah ada kerja complain banyak keje ..xde keje complain bosan pulak...manusia2..x paham betul!!..termasuklah aku jugak tu....tak tahu bersyukur!!...hahaha...

Wednesday, June 13, 2012

#366

biar malam ini dihambur segala rasa..jerit pekik di dalam hati..suara-suara yang sering bertingkah di kepala.. sampai bila dapat ditahan-tahan..sampai bila hendak diletak dilipat di sudut hati.. biarkan ia diluahkan, jangan dihalang..walau tiada siapa yang lebih mengerti selain yang Khalik...  biar ia menjadi kosong..biar ia menjadi bersih semula seperti kain putih..pelik kan.lahir kita dengan kain putih mati kita juga dengan kain putih.. asal kita dari tanah, kembali kita juga pada tanah..tiada peliknya..itulah kita manusia yang lemah hina..


simboliknya dalam suka ada duka, dalam duka ada bahagia..itulah namanya kehidupan... kita tak akan pernah puas dengan apa yang kita ada..MEMILIKI dan DIMILIKI...bila kita dah berjaya memiliki apa yang kita ingin-inginkan sangat..adakah kita akan puas???..adakah KEPUASAN yang kita cari dalam kehidupan ini... tidak MEMILIKI adakah kita akan kecewa, berduka dan putus asa?? hanya Allah maha memiliki.. segalanya MILIK dia...kita juga MILIK Dia.....kadang kita lupa, kita BANGGA dengan apa yang kita ada..
kita riak dengan harta MILIK ALLAH..kita taksub dengan PANGKAT, KECANTIKAN, KEKAYAAN...kita selalu lupa hidup kita ada pengakhirannya... HARTA AKHIRAT yang patut kita cari.....


Manusia sangat-sangat bertuah..Allah bagi akal fikiran supaya kita dapat berfikir..Allah bagi kita nafsu supaya kita dapat mengawal diri kita.. beza dengan binatang yang cuma dikurniakan nafsu..tidakkah kita bersyukur??...Allah memberi segala kebaikannya pada makhluk-makhluknya, lebih2 lagi manusia......... nikmat iman dan nikmat islam.... Rasa-rasa yang pelbagai ini juga salah satu nikmat Allah.. hanya padaNya kita patut menghamburkan segala rasa...Ya Allah berikan aku ketenangan akal fikiran, ketenangan hati dan perasaan..aku bersyukur padaMu ya Allah atas segala nikmat yang Engkau berikan..Tetapkan hatiku, tetapkan imanku, janganlah engkau kuranginya,sebaliknya tambahkanlah nikmat iman dalam diriku.. semoga matiku juga dalam keadaan beriman..amin ya rabbal alamin...

hati | rasa | kecewa

rasa kecewa sungguh..sangat-sangat..itulah dia kenyataannya..mungkin ini yang terbaik..mungkin ini yang Allah tetapkan jalan hidupku...hidup ini tidaklah sepanjang yang dijangka..pendek sangat sebenarnya..kata orang kalau kita nak bahagia, hargai apa yang ada di depan mata... itu kata orang, bagi aku kebahagiaan ada dalam diri masing-masing..hanya kita seorang yang tahu kuncinya terletak dimana....


bila-bila masa sahaja nyawa kita akan ditarik..semua ini bukan milik kita..kita hanya pinjam untuk sementara waktu....rasa ini juga hanya dipinjamkan seketika sahaja...sampai masa rasa ini akan hilang.. biar dalam mana pun lukanya, akan terubat dengan masa..pastinya akan ku simpan rasa ini jauh disudut hati yang paling dalam.. biar ia menjadi salah satu kenangan terindah dalam perjalanan pendek ini.. 


kekecewaan ini tidaklah terlalu besar jika dibandingkan dengan kekecewaan yang lebih hebat.. kecewa jika tidak mendapat cintaNya..jauh dariNya... kita sendiri berhak menentukannya. semoga hati ini terus kuat, terus tabah menghadapi hari-hari mendatang...insyaAllah..

Sunday, June 10, 2012

review : fixi novels

assalamualaikum, salam sejahtera buat semua..

pagi ni terasa nak bercerita pasal novel2 fixi yang dah pernah baca...erm, adalah beberapa buah, kesimpulannya novel2 ni sangat menarik untuk dibaca...persoalan yang dibawa kadang2 agak berat tapi disajikan dalam bentuk santai..lagi satu yang bez dan menarik syarat2 untuk penulis menghantar karya mereka ke fixi publication.. kena dapatkan sendiri la, rasanya setiap buku mesti ada kat muka surat depan sekali.. lagi satu kertas yang digunakan tu sama macam kertas novel2 inggeris...seronok pulak baca.. 



#1 Dendam - Aku rasakan novel ni yang paling bez antara semua novel fixi yang aku baca.. Mengenai seorang figura yang diberi nama Khalil Gibran.. Perjalanan kehidupan Khalil Gibran sejak dia mengenali erti dendam sehinggalah dia akhirnya insaf atas segala perbuatannya...kelainannya adalah watak antagonis yang menjadi watak utama...watak2 lain dan peristiwa2 yang berlaku macam dekat jer dengan kita semua..isu polis corrupt, ahli politik dan mcm2 lagi macam sangat "real" berlaku dalam negara kita sendiri...


#2 Bisik - Novel kedua aku rasakan bez.. seperti tajuk novel, itulah tema utamanya bisikan, lebih kurang macam novel Fiksyen 302 karya RAM... Penulis rungkai sedikit demi sedikit mengenai kisah silam watak utama yang ternyata mengalami sakit "jiwa" sejak dari kecik!!.. memang pesakit sebegini ada di kalangan kita.. tanpa kita sedar, atau mungkin juga kita antaranya??... tahukah anda "depression" juga salah satu penyakit jiwa??..



#3 Pecah - Aku rasakan juga ini antara novel terbaik kerana tiada lagi novel seperti ini yang aku pernah baca.. satu-satunya adalah Pecah setakat ini... mengenai perancangan rapi oleh sekumpulan orang yang merancang untuk merompak bank.. dan bagaimana cara2 untuk melepaskan diri.. latar masa juga menjadi satu plot menarik, bagaimana semua ini bermula, membawa pembaca balik semula ke dua generasi sebelumnya.. 


#4 Kasino - Ni novel terakhir aku baru saja habiskan... agak menarik jugak!!.. lebih pada catatan diari seorang Dato.. 14 hari masa diberi oleh MB untuk mendapatkan semula duit 3M.. Menariknya isu yang ditulis mengenai politik semasa peralihan kuasa pemerintah... pembaca dibawa sama mengenai cara hidup ahli politik dan orang2 atasan.. di medan kasino, Dato mencuba nasib untuk memenangi pertaruhan hidup dan masa depan politiknya...


#5 Dosa - Sebenarnya menarik juga isu yang dibawak, tapi disebabkan dalam bahasa indonesia, aku kurang meneliti warkah ni.. mengenai pasentran dan bagaimana budak sekolah agama akhirnya terjerumus ke lembah dosa, sebagai penari bogel di kelab malam terkemuka.. dan bagaimana isu kekeliruan jantina.. aku cuma baca sikit2 jer...jadi tak dapat nak rumuskan..



#6 Kougar - Ini rasanya novel yang paling tak best.. aku tak habis baca pown..separuh jer.. tak paham sebenarnya apa isu yang cuba dibawa..mengenai andartu!..itu jer yang aku tahu.. 


#7 Licik - Ini best jugak!.. memang sangat licik!!..dari skim kaya sehinggakan penipuan antarabangsa!!... aku teruja dengan novel ni..bijak menipu dan memanipulasikan orang.. watak utama seorang perempuan yang sejak kecik telah diasuh menjadi con artist.. dipertemukan dengan seorang yang licik jugak.. bergabung tenaga dan akhirnya berlaku pengkhianatan...siapa yang lebih licik??? 


Wednesday, June 6, 2012

Antara Vampiro dan immortality

salam sejahtera ke atas semua...



vampiro atau vampire atau pontianak adalah spesis yang sama, cuma berbeza panggilan... pontianak lebih dikenali dalam kalangan budaya melayu kita sebagai perempuan mengandung anak sulong yang meninggal dunia yang mati dibunuh, bangun kembali sebagai pontianak..biasanya dia akan menjelma menjadi perempuan yang cantik untuk mengurat mangsanya dan kemudian mengilai besar..tujuannya rasa-rasanya lebih pada untuk menakut-nakutkan jer kowt..entah...korang semua mesti lagi arif pasal pontianak ni kan kan...pontianak paling cantik pown dah difilemkan..pontianak dari zaman P Ramlee sehingga zaman suhaimi baba..x pernah habis rasanya cerita2 sebegini untuk dijadikan modal cereka atau filem.... dalam realiti sebenar korang pernah jumpa x?... aku tak pernah dan tak ingin pown nak jumpa...hiiiii seram jugak bila teringat hilaian dia tu macam dalam filem tu...

vampire hensem!!!


ok...vampire pulak dalam bahasa inggerisnya..digunapakai oleh orang barat..dari zaman Van Helsing sehinggalah cerita  popular siri twilight mengangkat tema vampire sebagai tonggak jalan cerita... Vampire barat digambarkan sebagai penghisap darah..tinggal di dalam keranda, tak boleh kene cahaya matahari, takutkan bawang putih..immortality (kekal hidup selama-lamanya)..mempunyai deria bau yang sangat peka dan deria penglihatan yang sangat tajam pada waktu malam....


2 novel yang aku pernah baca mengenai vampire adalah Awang Vampiro dan The Untold Story.. teruja jugak membaca 2 novel ni...terutama sekali Awang Vampiro sebab ada jugak diselitkan unsur sejarah dan unsur masa depan..tak silap novel RAM jugak ada diselitkan mengenai vampire.. dalam trilogi bagaikan puteri tapi tak pasti yang mana satu... 


tau x macammane asal usul kejadian vampire ni??.. tak pasti la pulak, tapi apa-apapun dia tetap makhluk yang Allah ciptakan.. semua isi alam ini milik Allah jua..tapi kan manusia biasa boleh bertukar jadi vampire!!.. tak tahulah betul ke tidak, tapi itu yang dimomok-momokkan pada kita samaada melalui bahan bacaan ataupun media massa..manusia akan berubah menjadi vampire bila manusia itu hampir2 mati dan diberi minum darah vampire lain...kemudian manusia itu akan mati dan kembali hidup menjadi vampire dan keinginan mereka untuk darah semakin membuak-buak pada masa beberapa jam yang pertama.. macam ada percaya gak, kalau tak, tak akan lah boleh jadi cerita kan??...tapi tak boleh la percaya 100%...tiada makhluk yang kekal abadi..hanya Allah yang maha kekal... 


haa...itulah keistimewaan menjadi vampire, kekal hidup selama lamanya.. kalau tak dibunuh oleh manusia pemburu vampire atau dibunuh oleh vampire lain... jadi mereka boleh hidup merentasi zaman... dan kekal awet muda, tak berubah-ubah mukanya..jadi biasanya mereka tak akan berada di satu-satu tempat tu dalam masa yang lama...tapi yang aku tahu makhluk yang tak mati2 ni cuma ada satu jer.. iblis lakhnatullah atau syaitan dan sekutu-sekutunya..mungkin vampire ni termasuk dalam suku sakat syaitan??.. mungkin kowt..


tadi terbaca satu post dekat myibrah.com.. post yang ni : http://myibrah.com/adakah-benar-jack-sparrow-itu-panglima-awang-hitam... teringat pulak cerita Awang Vampiro.. macam ada banyak persamaan dengan apa yang ditulis dengan novel tu...diikutkan memang betul sejarah sebenarnya susah nak dipercayai kerana sejarah boleh diubah..sejarah yang dicipta mengikut kaca mata kuasa terbesar dunia.. itu yang disuruhpakai, dipaksa terima, diikhtiraf sehinggakan sejarah yang sebenar terus terkubur... 



Tuesday, June 5, 2012

review : jejawi tua

assalamuailaikum, salam untuk semua...


"tak perlulah sesiapa pun mengaku di hadapan orang ramai. Simpan aib masing-masing selagi Allah Taala tidak membukanya. Dan jangan sampai Allah membuka aib kita di khalayak ramai. Daripada menyembah jejawi tua dan memohon bantuan Tok Tom, bukankah lebih baik imarahkan surau dan masjid. Bukankah jauh lebih baik kalau kita memohon pertolongan langsung kepada Allah Taala tanpa sebarang wasilah dan tanpa bertawassul secara bidaah"......



antara kata Tok Ngah Darus pada penduduk kampung Sungai Teja...Jejawi Tua, pokok yang menjadi mercu tanda kampung Sungai Teja..pokok itu sudah tumbuh lama lagi,sewaktu pembukaan kampung khabarnya, ia tidak ditebang malahan tetap kekal di situ.. Kini menjadi satu simbol ketakutan dan kegentaran penduduk kampung untuk melewati kawasan dimana jejewi tua berada.. dikataka juga terdapat puaka di situ...


Apabila perkara utama dalam kehidupan tidak lagi ditikberatkan bahkan disekutukan dengan mudah atas alasan bagi memudahkan urusan, yang menanti adalah masalah yang lebih rumit...


Mak Pah, Tok Melah, Mak Limah antara penduduk kampung yang terpengaruh dengan janji2 Tok Tom yang kemudiannya memakan diri mereka sendiri..bila Pak Long Lateh dan Pak Su Leh hilang , itu adalah permulaan bagi permasalahan yang besar dalam penduduk kampung Sungai Teja.. yang akhirnya diketahui Pak Long Lateh telah selamat menjadi makanan si ular sawa yang beraja di pondok buruk Angah Soyah, dan Pak Su Lateh yang terjatuh menemui ajalnya di dalam perigi..yang menjadi sasaran pertanyaan kehilangan mereka pastinya rakan judi mereka iaitu Man Bewak dan Mat Ajib.. Pak Long Lateh meninggalkan isterinya Miah dan anak mereka yang masih kecil.. Miah kemudiannya kehilangan anak mereka hasil dari perbuatannya sendiri yang lupa diri bila diberi emas..Man Bewak yang menaruh perasaan pada Miah menggunakan peluang yang ada untuk mencuba nasibnya dan umpannya mengena.. Miah masuk perangkapnya...Pak Su Leh pula meninggalkan seorang anak teruna Sudin.. Sudin dan Sahak bekerja dengan Pak Syuib, suami pada Mak Limah di kandang kambing dan ayam.. Sudin terlalu lama menaruh hati pada Rohani, satu-satunya anak dara Mak Pah....


Ada rahsia pada setiap diri mereka..ada aib yang disimpan rapi oleh mereka...seboleh-bolehnya biarlah aib itu akan dibawa ke kubur.. seperti kata Mak Pah dan arwah suaminya... Tok Melah pula terlalu taksubkan akan harta dunia sehinggakan Tok Imam Tua, suaminya menjadi mangsa amukannya.. kerana menginginkan harta pusaka milik Tok Ngah Darus, suami sendiri dibambunya sehinggakan terlantar sakit.. kemudian Tok Tom menjadi "penyelamatnya".... Kisah Angah Soyah pula, anak yang terbiar dan menjadi kutukan pada semua penduduk kampung.. Dia bukannya bodoh, malahan setiap perkara tersembunyi yang berlaku di kampung itu diketahuinya..cuma sengihannya itu dan bau khasnya itu yang menjadikan dia kelihatan bodoh dan tempat kutukan dan cercaan orang lain..



penamatnya sebuah kematian besar-besaran secara tragik penduduk kampung Sungai Teja.. Kesudahah aib bagi Miah dan Man Bewak.. Kematian sia-sia Mat Ajib dan Sudin.. dan kesudahan Jejawi Tua itu sendiri..



Sarat sebenarnya cerita ni dengan pelbagai watak dan perwatakan... tapi banyak jugak pengajaran yang boleh diambil iktibar...



P/S : Apa jadi dengan Ma Pah, Tok Melah dan Tok Imam Tua??... 

Monday, June 4, 2012

7 petala cinta

"assalamualaikum cinta"
"waalaikumsalam rindu"....


"di antara 7 petala langit dan 7 petala bumi, terdapat 7 petala cinta".....



tersangat menyentuh jiwa dan meruntun perasaan bagi aku...cukup lengkap tentang pengisian dan pengertian erti cinta yang sebenar.. sebaik-baik perancang hanyalah Allah s.w... Hanya Dia yang menhgadirkan cinta, dan hanya dia selayaknya pencinta agung..


erti pengorbanan seorang sahabat, sanggup mengenepikan perasaan pada sahabatnya yang lain..
keinsafan yang benar2 ikhlas akan mendorong seseorang untuk terus berada di jalan Allah..
jangan terlalu cepat menghukum tanpa menimbang terlebih dahulu..
rela melepaskan seseorang yang disayangi kerana yakin dengan ketetapan Allah...
pintu taubat sentiasa terbuka pada sesiapa yang inginkan pengampunanya...kemaafan Allah seluas lautan dan langit yang tak bertepi..


teruja dengan warkah2 sebegini, yang mengangkat martabat agama islam selayaknya di mata2 penonton.. 

Sunday, June 3, 2012

ijah dan uitm puncak alam..

assalamualaikum dan selamat petang..

nak tulis pasal ijah..tapi tak tahu nak start macammane..k, dah start pown ayat pertama..hehehe.. ijah ari ni ari pendaftaran program asasi dia kat uitm puncak alam. pagi2 lagi kitorang dah gerak nak hantar padahal lebih kurang sejam lebih jer perjalanan..tapi bagus la pagi2 dah settle semua.. taklah panas nanti kalau sampai tengahhari baru nak mendaptar kan..aku pown kira excited gak la sebab aku pown ex uitm.. UITM sentiasa di hatiku..chewah!!..tapi kalau uitm puncak alam ni aku tak pernah jejak... 


sampai2 rupanya ramai lagi yang dah sampai lebih awal..memang boleh expect la kan hari pendaftaran..lebih2 lagi yang datang dari jauh,,nun dari belah utara,selatan timur dan barat ku jejaki (macam lagu je kan)..ade yang dengar citer solat subuh pown kat sini.. alhamdulillah semua berjalan lancar..aku puji jugak la sistematik cara diorang2, pelajar2 uitm jugak yang handle pendaftaran ni, nampak tersusun, xdelah kelam kabut sangat.. diorang banyak belajar dari pengalaman2 lepas ni!!... jadi dapat jugaklah aku merasa naik bas uitm sekali lagi..hahaha..walaupun sekejap yang amat.. 


lupa pulak nak citer, tempat tu memang superb!!..bagi aku lah sebab kat atas bukit kan.. kata ijah, pagi2 boleh nampak kabus.. tengok dalam tu still lagi diorang tengah buat construction.. x lama lagi memang penuh la dengan fakulti2 lain.. x silap aku ada beberapa fakulti jer yang ada kat situ buat masa sekarang.. untunglah sape2 dapat jadi pelajar kat sini masa mula2 ni..semuanya masih cantik lagi... kolej kediaman dia pown macam hotel jer!!.. macam style apartment pown ada..satu rumah la kowt, ada 4 bilik..setiap bilik ada 2 orang... ada ruang tamu sikit, n bilik air..aku rasa dah cukup mewah sangat la tu kalau nak bandingkan aku dulu kat kolej mawar, satu bilik dengan 4 katil kan..limit sangat ruangnya.. kalau x belajar sungguh2 dengan kemudahan kondusif yang disediakan pihak uitm, memang membuang masa la!!...


ada satu benda yang menarik kat situ.. diorang panggil "tangga maut".. ada 248 anak tangga kesemuanya.. menghubungkan kolej kediaman dengan fakulti.. sape2 yang nak kuruskan badan memang berbaloi-baloi la gunakan kemudahan ni!!..hahaha...kalau x nak letih2, sayangkan kaki n perut, boleh jugak gunakan perkhidmatan bas.. 


sempat jugak berjumpa dengan kak anis kat situ masa makan2 kat cafe die.. cafe dia pown cantik!!.. besar!! macam best la kalau dapat makan kat situ hari2..hahaha..kak anis kawan masa kat matrik, jiran kitorang yang paling rapat dengan bilik aku.. adik dia pown dapat kolej yang sama dengan ijah..angah pown ada gak jumpe kawan die 2 orang tadi..k la, dah cukup banyak aku bercerita... 


p/s: jap malam nanti adalah budak ijah tu call..pot pet pot pet citer pasal kat sana, dengan kawan satu bilik dia, maria (kowt nama dia) yang mengundang kontroversi antara kitorang anak beranak.. hahaha...

Saturday, May 19, 2012

kalau dah namanya perempuan

assalamualaikum...

kalau dah namanya perempuan, wanita, hawa,yang berjiwa perempuan dan yang seumpamanya mesti.......................................................................

#1 mesti banyak membebel..hehehe...x sah rasanya perempuan dan bebelan...lebih2 lagi kalau perempuan tu kaklong yang banyak membebel pada adik2 die yang nakal2...lebih terserlah lagi pada golongan emak2 ni, setiap hari ada saja benda yang hendak dibebelkan pada anak2, tempiasnya turut terkena pada si suami... rasa macam dah terbiasa pulak kan...kalau takada, rasa sunyi pulak..walau kadang2 naik menyampah... sendiri kene ingat la,itulah die perempuan...


#2 Suka sangat berfikir benda yang remeh temeh...orang kata banyak sangat berfikirkan kemungkinan2 yang kadang2 rasa 1% pun mungkin tak terjadi..tapi itulah die perempuan..kemungkinan 1% tu pown akan difikirkan..advance giler pikir ke depan..dan start la mula risau akan kemungkinan2 tu akan terjadi... rasanya bagi aku tak ada benda yang remeh temeh, semuanya penting...tapi kadang2 bila fikir macam tu mulalah peningkan kepala sendiri..cari penyakit sendiri...


#3 cepat gelabah, melatah dan seumpamanya...jarang jumpe perempuan yang cool, tenang... dalam keadaan2 tertentu pown perempuan yang paling tenang akan cepat melatah....contoh paling nyata yang berkait rapat dengan anak2, dengan orang2 yang kita sayang...bukan apa rasanya hormon bimbang tu terlebih sangat dalam diri perempuan...


#4 berjiwa halus, lembut dan sensitif.. percayalah dalam diri setiap wanita itu pasti ada kelembutannya... walhal perempuan yang nampak kasar pada pandangan mata kita, hati kering kata orang, dalam hati dia, jauh dari sudut hati dia mesti ada terselit sedikit naluri perempuan yang berjiwa lembut..itu sebenarnya watak yang ingin ditunjukkan pada orang lain, supaya orang lain nampak dia keras, tak mudah diperlekehkan...


#5 lebih mengikut emosi dari rasional... itu memang ternyata diakui la...kerana kita perempuan memang ada 1 akal saja berbanding lelaki yang ada 9 akal.. jadi dalam membuat keputusan besar, baik biar lelaki yang buat keputusan...jangan lelaki pulak terpengaruh dengan emosi perempuan sehinggakan membuat keputusan yang salah... tapi kadang2 emosi ni susah nak dikawal, lelaki pown kadang2 terbawa-bawa dengan emosi,,
bukan emosi jer, nafsu pown turut sama banyak mempengaruhi perempuan dalam membuat keputusan...


itu jer kowt yang sempat difirkan mengikut pandangan aku sebagai seorang perempuan... tak semestinya betul dan tak semestinya salah..setiap orang sebenarnya unik dan istimewa..jadi akhir kata hargailah diri anda!..dirimu begitu berharga (macam iklan loreal kowt)



wassalam...:p




Wednesday, May 16, 2012

motivasi: pandangan...

assalamualaikum dan selamat pagi...

terasa nak bercerita mengenai pandangan..pandangan yang dimaksudkan disini pandangan mata yang ada kaitan dengan pandangan hati dan jugak sudut pandangan (pandangan akal)...kalau bercerita pandangan pastinya dikaitan dengan mata kan...kerana fungsi mata untuk melihat dan memandang... 


jeng jeng jeng, berhati-hati dengan pandangan kita..sebab kita selalu dengar kan orang jatuh hati sebab mata. cinta pandang pertama!!... tudia panahan mata....dari mata turun ke hati..mata jugak la antara organ yang mempunyai peratusan terbesar bagiku untuk mendatangkan dosa... senang2 je dapat dosa, senang2 je dapat pahala...tapi rasanya yang namanya manusia suka memandang benda2 yang dilarang...hehehe... dari mata jugak boleh mendatangkan fitnah...sebab apa tau, mata kasar kita ni sebenarnya tak dapat melihat dengan mata hati.. lebih banyak menggunakan nafsu dari akal fikiran ..lebih2 lagi pada orang yang kita tak suka... dan lebih   parah otak kita dok pikir benda lain, tersalah tafsir apa sebenarnya yang berlaku... 


bak kata RAM dalam trilogi Bagaikan Puteri, "biar tersalah tafsir dari tersalah hukum.".. sebenarnyan dalam kehidupan seharian kita tanpa kita sedar, kita banyak dipengaruhi oleh apa yang kita pandang dan apa yang kita dengar..dari situ kita akan membuat tafsiran sendiri tanpa berfikirkan kebenaran di sebaliknya.. betul tak??.
sebab aku sendiri selalu jugak buat begitu...hehehe.. tak salah membuat tafsiran sendiri sebab itu hak kita, tiada siapa yang boleh halang cara pemikiran kita..cumanya kesan dari tafsiran kita tu kadang-kadang mungkin bawa kesan buruk pada orang tu dan diri kita sendiri.. macam orang kata first impression tu susah nak dikikis, perlukan masa...dan ada jugak orang pernah cakap "tiada sebab untuk kita menyukai seseorang dan sebaliknya"... 


sebab banyak kisah yang kita tak tahu disebalik seseorang itu.. tak sama orang yang memikul beban dengan orang yang hanya memandang...kesimpulannya berhati-hati dengan pandangan kita..segalanya akan dipersoalkan di hadapan Allah nanti...nasihat untuk diri aku jugak ni..ye la susah nak menjaga pandangan mata ni...kene sentiasa beringat, diingatkan dan mengingatkan...yang penting walau apapun pandangan orang lain terhadap kita ketepikan, takyah pikirkan...adatlah kan dalam hidup ini, ada orang yang suka kita, tak kurang jugak orang yang tak suka dengan kita...apa-apapun pandangan Allah yang paling penting.. ingat tu...


jangan tinggal solat dan selamat beramal :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...