Tuesday, December 14, 2010

rahsia di sebalik wajah..

sedar x setiap ari kita akan jumpe dengan ramai orang..antaranya orang2 yang x dikenali bile kita berpapasan di jalan, naek satu train, naik satu bas.. dan penah x terpikir di kalangan mereka2 ni ade pembunuh upahan, ade perogol, ade perompak..ade sume la yang selisih 44 malaikat.. dan x terkecuali orang yang kurang waras dari segi mentalnya...

mana kita tahu kan orang yang dok sebelah kita ni rupa-rupanya penjenayah yang paling dikehendaki polis ker kan...kalau dinilai dari segi rupa,x cukup yakin untuk mengelaskan seseorang tu orang baik atau jahat.. ade orang muka garang, tapi hati baik..ade orang cakap manis, tapi penipu besar.. macam2 ada jenis orang ni.. itu orang kata rambut sama hitam tapi hati lain-lain.. 

macam orang yang kurang waras ni, kadang2 perlakuan atau penampilan dia sama jer macam orang yang sihat.. tiba2 kalau dia mengamuk dan kita jadi mangsa, x pasal2 mati katak.. dan orang tu terlepas macam tu jer biler makhamah sendiri x boleh nak jatuhkan hukuman pada mereka2... macam kes2 yang selalu kuar kat paper tu la.. dengar bisikan suruh bunuh kuarga dia, toreh kemaluan anak sendiri... macam2 la.. 

orang melayu paling kaya..

sedar x sedar masyarakat melayu ni sebenarnya kaya...tp kita selalu pandang orang cina yang ramai kaya kan? dari sudut pandang yang lain, orang melayu kaya dengan benda2 lain lagi.. macam peribahasa, pantun, adat,budaya kan... perkataan jugak.. dan perkataan yang terpilih malam ni ialah "macam"...


baru jer sedar perkataan "macam" ni sangat luas digunapakai dalam kehidupan manusia sehari-harian.. besa orang melayu kaitkan sifat, perbuatan dengan benda2 lain dengan menggunakan kata hubung "macam".. contohnya...


hitam macam arang
putih macam salju
lembab macam kura2..
sejuk macam peti ais
sengih macam kerang busuk
laju macam kereta api
panas macam neraka
baik macam malaikat

banyak la kalau nak senaraikan..tu antara yang terlintas..
dan last sekali ..
macam2 ada...hehe...


p/s: agak2 orang cina ngan india ade x?

Sunday, December 12, 2010

nama atas kertas..



lagi satu citer, tajuk die nama atas kertas..ni novel aku beli secara online..tgok dalam website jemari seni sinopsis dia cam bez jer..mmg menguji minda bile kene selesaikan puzzle... bile dah bace satu muka surat dah x boleh nak stop..asyik tertanya2 jer sape pembunuh ni?? nak cepat2 abiskan novel ni untuk tahu siapa serial killer yang sangat kejam dan cerdik pandai.. stiap pembunuhan yang dilakukan dengan modus operasi yang sama..menikam di leher mangsa secara melintang dan akan meninggalkan bukti atau orang panggil trademark pembunuh iaitu sekeping kertas yang penuh dengan abjad-teka teki untuk diselesaikan oleh pihak polis dalam kerongkong mangsa.. setiap teka teki akan membawa kepada pembunuhan yang seterusnya.. dan jugak pembunuh akan menghantar obituari iaitu maklumat ringkas berkenaan mangsa yang telah dibunuh seperti nama dan masa kematian kepada seorang wartawan berita jenayah.. 


psiko kan pembunuh tu?? pening pihak polis untuk menyelesaikan misteri sehingga pakar matematik yang dapat selesaikan teka teki tu...rupa-rupanya petunjuk untuk setiap akta kesalahan yang dilakukan mangsa.. kira macam pembunuh ni bertindak macam penegak keadilan la sebab semua mangsa yang dibunuh itu penah melakukan jenayah yang x dibawa ke muka pengadilan.. kalau dibawa ke muka pengadilan pon, dilepaskan sebab kekurangan bukti..akhirnya teka teki siapa pembunuh itu terjawab.. yang sangat menarik dalam citer ni pembunuh tu perempuan!!... dan mengalami masalah mental bile dia menjadi saksi ayahnya dibunuh secara kejam ketika dia masih kecil..


jadik tertarik pulak dengan novel karya2 penulis ni..NASRON SIRA RAHIM... novel laen die ade yang aku dah beli..ENIGMA.. mmg bez gak!! kira penulis ni mcm penulis kesayangan aku gak la RAM, yang menulis genre thriller.. bile menjengah blog dia..wau!! apa yang aku jumpa?? banyak sangat maklumat yang bez2 kat sana.. aku agak penulis ni asal dari kedah kowt, sbb sangat expert dengan negeri kedah dan 2 novel dia yang aku baca lokasinya di negeri kedah..lagi satu beliau rasanya seorang yang minat mencari maklumat2 yang orang ramai x tahu..minat puzzle dan mungkin minat matematik/nombor.. dan aku terjumpa puisinya yang bertajuk "teh tarik untuk kita semua"...  novel ni pown aku sarankan  jugak buat peminat novel thriller mcm aku...hehe.. bawah ni link blog beliau kalau sape2 nak jengah..

baju pengantin mak andam

mggu ni hanya dihabiskan dengan duduk di rumah membaca novel yg dibeli.. ade 3 novel yang dibeli secara online, dan 1 novel dibeli sendiri di kedai buku selepas gagal mencari buku yang dikehendaki - rayyan fantasi.. berazam untuk mendapatkan novel itu minggu ini jugak!!



baru jer abiskan 2 novel..sangat2 bez kedua2 novel ni!! mantop!! x rugi rasenya membeli..first novel tajuknya beju pengantin mak andam..novel ni pown mmg dah lama mencarik sebab banyak pandangan positif yang diterima dr pembaca2 laen.. ok..citer cinta besa la kan...tapi yang luar biasa pasal novel ni ialah sume watak dalam novel ni bez!! semuanya cam watak utama citer ni..Aleeya dan Zain yang mmg kepala 3 suku,  kerek semacam dan cakap ikut sesedap rasa.. mmg kelakar sesangat bile Aleeya dgn kawan2 dia yang satu kepala tu bile berkumpul.. tapi bile bab perasaan ni die kalah sikit la, besanya diala orang yang paling pandai memberi alasan, pandai kenakan orang balik, pandai kona2 ikut jalan lain..bile tibe bab cinta, air mata jer jadi peneman.. aku sarankan novel ini untuk sesiapa yang gilak novel macam aku.. salah satu novel yang patut ada dalam koleksi..

Saturday, December 11, 2010

kenapa perempuan yang sentiasa dipersalahkan?

macam ni situasi dia..si mamat A ni kan dulu penah bercinta dengan minah B ni...punyelah rak bercinta, dah macam belangkas..mmg orang2 laen bajet yang dorang ni akan berakhir di jinjang pelamin la kan.. tup2.. nak kata dorang ni x de jodoh kan, nak buat camner, terputus kat tengah jalan bila mamat A ni tetiba beralih arah pada minah C yang bekas awek dia dulu.. punye la mamat ni tipu minah B kata minah B bukan calon menantu pilihan, padahal hati dah terpaut pada minah C..memang macam tu la kan lelaki kalau dah ade orang laen dalam hati, macam2 alasan bagi..meranalah si minah B ni bile mamat A selamat diijabkabulkan dengan minah C. tapi nak buat camner kan..terima jer la dengan hati yang ikhlas...


ok..seterusnya, lepas 5 tahun kawin..mamat A ngan minah C ni x jugak dikurniakan rezeki untuk menimang cahaya mata.. dah macam2 usaha diorang cuba, tapi still Allah x nak bagi lagi rezeki kat diorang.. yang si mamat A ni mula buat perangai teringat ket minah B..mula merayu2 balik minah B.. yang si minah B ni pulak walaupun dah 5 tahun berlalu, perasaan tetap ade pada mamat A, tapi fikir2 balik, nak mampos kacau umah tangga orang.. meranalah pulak minah C ni..x senang duduk bile suami dia buat dont know jer.. camner caranya nak selamatkan rumah tangga diorang yang berantakan tu... jadi si minah C ni pon berjumpalah dengan minah B, merayu jangan kacau suami dia..last2 kamceng pulak minah B dengan minah C.. sampaikan buat pakatan bersama untuk menyelamatkan umah tangga minah C ni.... alhamdulillah la lepas buat perangai MIA, minah C disahkan mengandung.. tapi mamat A ni x serik2 lagi, dok mengayat minah B..huhu.. selamatlah minah B dah x de perasaan apa2 dekat mamat A, dan bagi nasihat free suruh selamatkan umah tangga dia tu..

ni antara situasi yang ada berlaku di dunia realiti.. pasal2 bab hati dan perasaan ni mmg bermacam2 rencah.. tapi back to tajuk kenapa perempuan yang selalu jadi mangsa bile bab2 zuriat ni.. bile lebih 2 tahun isteri x mengandung, x dapat bagi zuriat kat suami, mulala isteri aka perempuan yang first2 akan disalahkan dulu.. dan juga ade suami aka lelaki yang akan menjadikan itu sebab untuk dia kawin lagi... baru dua tahun beb.. tunggu la 10 tahun..dah x de rezeki nak buat camner kan.. masa bercinta dulu, x hengat.. dan2 bile kawin baru jer ade masalah macam tu nak carik lain dah.. huhuhu... banyak lagi kowt alternatif laen cam amik anak angkat...huhu..

Tuesday, December 7, 2010

selamat menyambut maal hijrah 1432H buat seluruh umat islam..



salam maal hijrah buat seluruh umat islam yang meraikan.. selamat tahun baru.. hijrah yang bermaksud perubahan..mestilah perubahan ke arah yang lebih baik..


semoga tahun baru ini membawa lebih kebaikan, lebih baik dari tahun2 sebelum ini.. semoga tahun baru kali ini membawa kita lebih erti kebahagiaan dan keredhaan dari Allah..amin..

seronok tengok penghijrahan ramai artis2 seperti malek noor, farah AF, Asyraf Muslim, Amer Ruffedge dan lain2...mereka yang diberikan hidayah dengan cara tersendiri.. dan kini yang pasti kehidupan mereka lebih baik dari kehidupan yang lepas dan lebih tenang..alhamdulillah..

dan ari ni pastinya banyak slot2 rancangan mengenai maal hijrah di kaca tv..

Saturday, December 4, 2010

warga tua teras masyarakat..


dah lama carik lagu ni..penah menangis menyanyi lagu ni...huhu..terbawak2 sekali emosi..tapi lagu ni mmg sedih dan penuh dengan makna dan nasihat...i like this song!!

jadi,,hargailah jasa orang tua.. bukan ibubapa kita jer,itu mmg wajib..warga tua lain pon bagus kalau kita ambil kisah, ambil berat.. kesian kan tengok emak2 bapak2 yang kene tinggal kat rumah orang2 tua.. yang kene buang dengan anak2 dia...huhu...

harap2 dijauhkanlah aku dari buat macam tu kat emak bapak aku... huhu

pencabulan hak kemanusiaan..

Isu antara israel dan palestin ini mmg sudah terlalu lama terjadi dan diperkatakan.. kini isu ini bukan lagi isu agama tetapi sudah menjadi isu kemanusiaan sejagat..sehinggakan rakyat bukan islam turut berjuang bersama menentang pencabulan israel terhadap rakyat palestin..


dari picture kat atas itupun kita boleh lihat tanah palestin semakin mengecil kerana dirampas oleh pihak israel.. kini perjuangan rakyat gaza, sebahagian dari tanah palestin yang tinggal yang akan terus diperjuangkan oleh saudara kita dan juga seluruh rakyat islam..itu hak kita semua untuk terus berjuang dan mempertahankan bumi palestin...


rakyat palestin dan gaza mungkin sebahagiannya sudah hilang harapan untuk melihat isu ini selesai, sekatan terhadap negara mereka akan tamat..tapi sebahagian lagi mungkin tidak akan terus menyerah kalah dan terus berharap isu ini akan selesai suatu hari nanti dengan pertolongan saudara2 islam dan bukan islam yang tidak putus2 menyalurkan misi bantuan ke atas gaza.. kita berharap dan berdoa juga untuk keselamatan rakyat2 palestin dan gaza dan semoga isu ini akan selesai suatu hari nanti..


tapi dengan bantuan dan sokongan penuh dari kuasa besar seperti amerika syarikat, mungkin agak susah dan memakan masa.. sehinggakan amaran PBB pon diendah dan dibuat main.. kuasa2 islam yang kuat pon x dapat buat apa2 bile berdepan dengan kuasa dunia...walauapapun kita semua akan terus beri sokongan kepada rakyat palestin dan gaza... hidup untuk palestin dan gaza!!


alhamdulillah....

alhamdulillah..kesihatan aku dah smakin pulih..walaupun bintik2 merah tetap ada..pening kepala still x hilang2 lagi..tapi selera makan dah bertambah baik.. hehe...

salah satu faktor pendorong mgkin sbb semua adik beradik aku dah berkumpul di rumah.. blan 12 la blan yang ditunggu2...sbb cuti sekolah dan cuti semester..jadik kami adik beradik dapat berkumpul bersama.. meriah sungguh rumah ni terasa, beza dari hari besa yang hanya kami berempat.. ni la masanya semua request untuk makan benda2 yang jarang dapat makan akan terlaksana... kalau isu makanan mmg emak x akan tolak demi anak2 dia..takut mati kempunan..haha... abah pown usaha untuk penuhi..tapi x de lah mintak benda yang pelik2 kan....yang besa2 je la.

terasa hidup ini sangat indah bersama keluarga tersayang.. i luv my family very much!!

Wednesday, November 24, 2010

hari keenam

dah masuk hari keenam aku kene demam denggi ni..bintik2 merah pown dah mula keluar ari ni.. nampaknya besok kene g lagi klinik kerajaan untuk ambik darah lagi...huhu........sakit..kesan yang pertama ari tu pown x hilang lagi..lebam..dua2 belah tangan dah kena.....nurse yang amik darah first time tu pown mcm x pro..nak carik urat pown lama..dah r aku nervous masa tu..xpenah2 kene amik darah..first time tu!!...

kalau blood result test esok pon tunjuk makin kurang bilangan platlet maknanya kurang dr 160, dan kepekatan darah lebih 27.3% dr bacaan 2nd blood test result, mmg aku sndiri mintak nak masuk wad.. walaupun sebenarnya pikir2 x nak nasuk hospital..benci dok hospital!! x sakit sangat pown jadi sangat sakit..

risau gak la kene demam ni..xpenah2 aku kene teruk macam ni...dan demam ni pown boleh bawak maut..tu yang takut tu...huhu...ape-apepon serahkan pada Allah..kite dah usaha dengan cuba minum air masak banyak2, dah berdoa supaya cepat sembuh....

Sunday, November 21, 2010

bila nikmat terasa..

mmg terasa sangat2 nikmat sihat bile kite sakit...
baru menghargai badan yang kuat dan sihat bile badan ni terasa lemah sesangat..
baru terasa kepentingan kaki untuk bergerak bile bertatih2 nak berjalan
hatta nak angkat kaki pown terasa satu beban yang berat..

baru terasa nikmat tidor dan mimpi diwaktu sihat..
biler susah sangat nak tidor malam dan asyik bermimpikan benda yang sama
mimpi nombor dan camner nak selesaikan nombor tu untuk keluar dr mimpi tu..apakah maksudnya?
biler malam merepek meraban cakap yang bukan-bukan..

baru la rasa hidup ni terasa panjang sangat..
masa lambat sangat bergerak....
baru terasa nikmat badan yang sihat..
bila suhu badan sehangat api..(melampau r tu)
panas sampaikan terasa mulut ngan mata macam nak keluarkan bebola api

cume rasa nikmat bile terkena air..
walau air tu tahap2 biasa..
tapi cukup sejuk sampaikan mengigil bile menyentuh badan..

bile dilanda demam panas yang teruk begini..
baru terasa mendapat perhatian lebih sedikit dari abah dan emak..
baru terasa diri disayangi...(chewah)
baru terasa diri dihargai..
baru tahu sebenarnya emak ngan abah sayangkan kita..
walaupun dah mmg tahu..
tapi masa2 begini je la dapat diperlihatkan dengan jelas..

Saturday, November 13, 2010

bulan zulhijjah..

ari ni dah masuk 6 zulhijjah, lagi 3 hari 9 zulhijjah..hari yang digalakkan berpuasa..dan ari rabu depan seluruh umat islam akan menyambut hari raya aidil adha.. selamat hari raya aidiladha buat seluruh umat islam yang menyambutnya..semoga kita semua sentiasa dalam kerahmatan dan keberkatanNya..


bulan zulhijjah jugak sinonim dengan musim haji.. berduyun2 orang ramai dari seluruh pelosok dunia bertemu dan berjumpa di tempat yang paling mulia..di tanah haram makkah al mukarramah.. seluruh manusia beramal ibadat dan berusaha menunaikan rukun islam yang kelima itu dengan sebaik mungkin supaya mendapat haji yang mabrur.. di sini tanpa mengenal warna kulit, bangsa dan bahasa semuanya sama sahaja di sisi Allah..

bila tiba hari raya aidiladha atau masyrakat kita senang memangil hari raya haji atau hari raya qurban.. akan selalu  kita dengar cerita-cerita atau peristiwa dalam islam yang berkaitan dengan bulan zulhijjah.. Antaranya peristiwa nabi ibrahim dan puteranya nabi ismail mengenai penyembelihan.. dan jugak peristiwa siti hajar berlari-lari di antara kedua bukit bagi mencari air untuk puteranya, nabi ismail yang sinonim dengan perbuatan sa'ie yang menjadi salah satu rukun haji..semua orang mesti tahu cerita2 ni kan? sebab setiap tahun mesti akan keluar tv atau dmasukkan dalam ceramah2..

kalau nak tahu kelebihan bulan zulhijjah boleh menjengah website iluvislam ni :
http://www.iluvislam.com/tazkirah/bulan-islam/1141-kelebihan-dan-amalam-zulhijjah.html

jom layan video klip yang selalu famous time musim haji ni..


ni versi yang lama pulak:


p/s: teringin sangat nak jejak kaki kat makkah sana..tengok dalam gambar pon dah terasa sayu dan kagum.. bila la kan nak jejak umah Allah tu..

tarikh kewafatan rasulullah s.a.w

tadi dok dengar lagu inteam-pemergianmu terpikir plak bile tarikh kawafatan rasulullah.. mungkin dlu dah penah belajar mase sek agama dlu, tapi dah x ingat...akhirnya tanyalah pak cik google kan... baru tahu yang rasulullah s.a.w wafat pada 12 rabi'ul awwal semasa usia baginda 63 tahun.. hari dan tarikh yang sama rasulullah s.a.w dilahirkan.. 12 Rabi'ul Awwal tahun gajah..

kalau nak tahu cerita detik2 terakhir kewafatan rasulullah s.a.w boleh pergi ke laman web ni: http://tayibah.com/eIslam/Detik-detik_Terakhir.htm
agak detail penceritaanya yang sumbernya diambil dari buku 1001 duka: himpunan kisah-kisah menhayat hati
dan baru aku tahu kalau rasulullah s.a.w kekasih Allah.. Muaz bin jabbar r.a pulak adalah kekasih Rasulullah s.a.w


dan aku jumpa dengan satu forum website ni yang mempertikaikan tarik kelahiran rasullullah s.a.w dan mengharpkan masyarakat menilai semula tarikh sebenar kelahiran rasulullah s.a.w : http://www.epmotorclub.com/index.php?topic=4043.0.. hmm... hanya Allah yang lebih mengetahui...

jom layan lagu inteam ni..



harapan dan kesungguhan..

itu yang aku belajar dalam cerita hindustan pilihan ari ni..kita sangat perlukan harapan dan kesungguhan dalam hidup ni... ini yang vaadharaha (i promise) cuba sampaikan... sape tengok citer ni?? bez kan??

pasal seorang doktor pakar jantung yang menemui kemalangan sehingga menyebabkan dia mengalami lumpuh dari paras leher dan ke bawah.. Tajaan penyelidikan dia ditarik balik, kekasihnya tinggalkan dia sebabkan dia rasa hidup die dah tak bermakna.. sebelum kemalangan tu, dia sangat menghargai setiap nyawa pesakitnya dan bagi harapan pada pesakitnya supaya dapat hidup.. dan dia ingin mengkaji mengenai kanser sumsum tulang.. katanya..selepas penyelidikan dia selesai dan berjaya menemui penawarnya, tiada ibubapa yang akan menangis kerana anak yang mengidap kanser sumsum tulang...


dekat dalam hospital tempat dr duke ni, ada seorang budak, namanya Roshan.. dia la yang akhirnya mengubah dr duke dari seorang yang putus harapan menjadi seorang yang berharap untuk terus hidup.. kata roshan dia hanya menemani kakaknya roshni yang mengidap kanser sumsum tulang di hospital tu dan katanya lagi hospital ni tak akan berfungsi tanpa dia..dia boleh ubah segalanya.. dia selalu masuk ke bilik dr duke dan bercerita suasana di luar tingkap...


akhirnya, mase last2 tu akhirnya baru dr duke tahu sebenarnya roshan yang mengidap penyakit kanser sumsum tulang dan sume ceritanya dari luar tingkap hanya rekaan semata-mata, cerita2 motivasi yang membuatkan dr duke ingin melihat sendiri melalui tingkapnya.. roshan meninggal dunia sebelum sempat dr duke temu penawar kanser...

bagus kan jalan citer die...last2 yang aku suka ada satu dialog yang dr duke cakap " senyum, harapan untuk orang lain dan memaapkan..itu yang aku belajar dari roshan" .... budak sekecil itu pun tahu menghargai nyawa, belajar memahami resam dunia dan paling dramatis sekali memberi harapan hidup pada orang lain...

Tuesday, November 9, 2010

Muhasabah diri : stesen berikutnya..



tu dia tajuk halaqah untuk malam ni.. stesen berikutnya yang dimaksudkan adalah alam barzakh..
macam perjalanan roh dalam lagu menanti di barzakh, nyanyian kumpulan Fareast..

"perjalanan rohku melengkapi sebuah kembara
singgah di rahim bonda
sebelum menjejak ke dunia
menanti di barzakh
sebelum berangkat ke masyar"

itulah stage2 atau peringkat kehidupan roh dalam kehidupan seorang manusia..
alam rahim bonda kita dah pon lalui, masa kini kita melalui alam dunia..
dan next station kita adalah alam barzakh atau ade juga orang panggil alam kubur sebelum kita dibangkitkan semula untuk menuju alam akhirat atau alam kebangkitan...

cara kematian kita bergantung kepada cara kehidupan kita
cara kita di alam akhirat ditentukan oleh cara kita di alam barzakh..
kalau lepas segala soalan yang ditanya mungkar nakir..
maka selamatlah untuk kehidupan akhirat..


jadi bagaimana caranya untuk mengelak fitnah(seksa/azab) kubur?
Dengan cara menambah amalan2 kita di stesen dunia ni..
Kerana bukan mulut kita yang berbicara di sana
tetapi amalan2 kita yang akan menjawab...


jadikanlah prinsip "berbuat amal kebajikan seolah-olah kita akan mati esok hari" sebagai pegangan...
semoga segala amalan kita diterima Allah... Amin...

Monday, November 8, 2010

islamkah aku?

Artikel ni aku copy dan paste from blog Capture the moments. Adalah tanggungjawab aku menyebarkannya.
Pernah dengar cerita Aisyah Bukhari yang murtad tak lama dulu? Suratkhabar banyak menutup kes ini kononnya untuk menjaga perkauman, tak nak terjadi kacau bilau. Kes Aisyah yang murtad dan banyak kes murtad lain ditutup sedemikian rupa atas alasan bercinta, iku tboyfriend.

Cerita yang akan saya bawa ini agak panjang tetapi sekiranya kamu seorang Islam yang peka dan sayangkan agama kita Islam, buatlah sesuatu, paling kurang fowardkan email ni kepada saudara kita yang tak tahu menahu. Ataupun selemah-lemahnya, berdoa agar kita semua serta saudara-saudara kita terselamat daripada fitnah akhir zaman yang paling besar ini.

Ini bukan cerita rekaan saya tetapi hanya petikan dari ceramah yang saya dengar dari mulut peguambela kes ini Zulkifli Nordin di Madrasah Hidayah. Murtad dikalangan orang Melayu kini sudah menjadi ancaman kepada kita. Indeks pencemaran akidah mengikut jabatan statistik dan perangkaan Tahun 1989 aje, 4776 orang Melayu mohon tukar nama dari Melayu kepada bukan Melayu atas alasan keluar dari Islam. Tahun 1997, bila Saari Bustamah mengambil alih jawatan mufti dari Datuk Hashim Yahya, perkara pertama yang disentuh adalah murtad. Menurutnya sehingga Julai 1997, 3,000 orang murtad di KL sahaja. Tahun 1998 saja, 516 orang sudah murtad. Aisyah bukan kes pertama murtad, sebelum ini dah beratus kes timbul tetapi ditutup oleh pihak tertentu.

Setakat kes Aisyah, dah 40 fail murtad dikendalikan oleh saudara kita Zulkifli Nordin. Mengapa kes Aisyah ini kita rasa ralat sangat? Kes ini satu simbol yang tunjukkan pada kita orang Melayu. Sistem pertahanan akidah kita amat rapuh. Akidah kita diserang ditubi dari segala sudut. Yang kita tak nampak dengan menggunakan system perundangan dan kehakiman kita sendiri.
Kes ini boleh dilihat dari 2 sudut.
1.Bagaimana orang macam Aisyah boleh murtad?
2. Bagaimana orang kafir laknatullah boleh menggunakan sistem hakiman kita untuk merampas anak orang Islam untuk dimurtadkan?
Apa yang berlaku kepada Haji Bukhari setelah 25 tahun didik anak dengan pengisian Islam yang hebat. Sedang dia mengimamkan sembahyang terawih di masjid tahun 1997 anak dia sedang dimurtadkan dirumah.
Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang sepatutnya. Dalam keadaan macam tu, dia takkan murtad. Dihantar ke sekolah agama, dia belajar hingga tingkatan 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti Al Azhar kalau dia hendak . Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam. Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam Haji Tahir. Dia juga hafal surah Yasin. Dalam ertikata, tahu ayat apa, surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang jadi azimat, semua dia tahu. Itu hebatnya Aisyah. Surah Sajadah pun dia hafal. Masuk ITM dia terlibat dalam gerakan Islam. Dia didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible. Dari segi keterampilan, dia budak perempuan Melayu seperti biasa, pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga. Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C. Kakak dia pun macam itu juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia telefon 19 Nov 1997, "Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu, Intan dah kristian". Bayangkan hati seorang bapa. Kita sendiri heran macamana dia boleh murtad. Aisyah adalah simbol anak Melayu yang telah dididik dengan begitu rupa boleh murtad. Apa yang Haji Bukhari boleh buat? Airmata sahaja modal dia. Masuk TV menangis, keluar radio menangis, pergi forum menangis apa yang dia boleh buat? Semua dokumen mahkamah akan jadi bahan arkib termasuk permohonan kafir laknatullah itu minta Aisyah dibebaskan untuk dimurtadkan .

Butir asal permohonan.
Permohonan ini dibuat oleh Lennet Teoh Hui Leong seorang peguam CinaKristian. (Read Herbes Corpes bawah bab 36 kanun acara jenayah). Tujuan untuk membebaskan seorang yang didakwa ditahan secara salah. Sebarang permohonan seperti ini perlu bagi sebab mengapa didakwa tahan secara salah. Permohonan dibuat bawah bab 36 atas alasan Article 11 Perlembagaan Persekutuan. Iaitu hak kebebasan beragama. Tiada langsung soal kahwin timbul. Permohonan tu menyatakan, perenggan 6, bertarikh 28November 1997 di Makamah Tinggi Malaya Kuala Lumpur bahagian jenayah.
Sebab yang dia beri, "Saya Lennet Teoh Hui Leong telah dilantik oleh Nur Aisyah untuk memberi nasihat kepadanya berkenaan dengan pertukaran agamanya kepada Kristian dan atas arahannya saya telah menyediakan surat sumpah untuk Nur Aisyah menolak dan meninggalkan agama Islam."
Perenggan 23: "Saya Lennet Teoh percaya bahawa Nur Aisyah sedang dikurung secara salah oleh keluarganya. Saya percaya tindakan ibubapa, abangnya dan bapa saudaranya telah melanggar hak kebebasan Nur Aisyah menganut agama pilihannya iaitu Kristian Khatolik".
Kita tak boleh buat apa-apa sebab article 11 Perlembagaan Persekutuan menyatakan mana-mana warganegara Malaysia yang telah cukup umur (18tahun) berhak mutlak menukar gamanya. Itulah perlembagaan kita yang memerdekakan orang Melayu kita tahun 1957. Perlembagaan itulah juga yang menjerut kita sendiri. Adakah anak cucu kita akan selamat dengan perlembagaan itu? Bila berlaku pertembungan antara hukum syara' dengan undang-undang sivil, undang-undang syara' akan terbatal. Maksud agama rasmi kita Islam adalah acara-acara rasmi hendaklah dibuat mengikut cara Islam. Contohnya perlantikan sultan, rasmi parlimen dan lain-lain. Tak lebih dari itu. Bab kehidupan, politik, ekonomi.... semua tak termasuk.

Article 4 pula menyatakan: "Mana-mana undang-undang yang bertentangan yang bercanggah dengan perlembagaan ini adalah batal dan tidak sah. Ini termasuklah hukum syara".

Contoh kes Hartina Haji Kamarudin.
Pada masa ceramah ini dibuat, Haji Kamarudin ada dalam lokap, didakwa mencederakan seorang Hindu kafir laknatullah kerana memurtadkan anaknya. Anak yang dibela selama 18 tahun dengan begitu susah payah datang ke Rumah dalam keadaan Hindu. Haji Kamarudian seorang penjual sate di Perak. Beliau lepaskan anaknya selepas 18 tahun ke KL untuk cari kerja. Tak terlintas langsung di kepalanya anaknya akan murtad. Tak sampai 9 bulan, Hartina balik ke restoran bapanya dalam keadaan Hindu dengan nandek kat dahi . Bukan itu saja, anak yang dimanjakan begitu rupa balik mencabar bapanya, bawa boyfriend dan kawan-kawan boyfriendnya sambil berpeluk-peluk dalam keadaan dia pun dah Hindu dengan nandek. Haji Kamarudin takek si kafir tu kat tengkuk, menggelupur dia depan kedai tu. Haji Kamarudin juga dipelupur oleh kawan-kawan si Hindu tu sampai nak pengsan. Adik lelaki Hartina umur 16 tahun turut kena belasah kerana nak menyelamatkan akidah kakaknya depan kedai tempat bapanya meniaga.
Apa Hartina buat masa tu? Hartina papah kekasihnya dan biarkan bapanya menggelupur sendirian. Tak cukup dengan itu, dia pergi ke balai polis buat report bapak dia pukul boyfriend dia. 14 hari Haji Kamarudin dengan adik lelaki Hartina merengkok dalam lokap sebab report anak kesayangannya yang mempertahankan kekasih Hindunya. Tak cukup dengan itu disaman pula bapanya 3 juta. Remuk hati seorang bapa yang diheret ke penjara kerana anak sendiri. Tak cukup lagi, dia telah menghina bapanya dengan menukar nama Hartina Haji Kamarudin kepada Nivasni Rajeswari, nama Hindu.
Semasa masih terlantar kat hospital (akibat dipukul binatang Hindu laknatullah ), Haji Kamarudin ditangkap polis semula sebab Hindu laknatullah ditembak oleh seorang yang tak dikenali. Jadi, Haji Kamarudin, anaknya dan anak saudaranya kena kurung masuk lokap kerana menjadi suspek utama kes tembakan tersebut. Anak yang ditatang begitu rupa akhirnya menyebabkan dia merana dalam keadaan hina di dalam negara yang negara Islam! Haji Kamarudin juga dikenakan berbagai tuduhan. Setakat itu saja, 4 tuduhan. Yusof Qardawi dalam kitabnya menyatakan hendaklah mempertahan akidah hatta dengan nyawa sekalipun. Itu yang Haji Kamarudin buat dalam mempertahankan hukum Allah, dilokap sedemikian rupa.

Lagi satu kes lain saudara baru kita, nama Yusof bin Abdullah , nama asal Hindunya Santana. Ada seorang isteri, namanya apa entah.Ada anak lelaki, nama Sunjay kalau tak silap. Usia 2 tahun masa tu. Ajak isterinya masuk Islam. Abangnya telah lebih 20 tahun masuk Islam. Isterinya kata "Eh!?" Yusof bawa anaknya sekali masuk Islam dengan nama Mohamad Syazani bin Yusof. Dia hidup 2 beranak tu selama 2 tahun. Lepas 2 tahun si minaci datang semula dan bawak lari anak ini ke KL dengan boyfriend barunya.Yusof tak tahu apa nak buat, dia minta mahkamah syariah Alor Setar keluarkan perintah penjagaan hak ke atas anaknya.
Mahkamah pun bagi. Dia pun datang ke KL dan ambil balik budak tu. Si emak ni pergi mahkamah tinggi KL mintak hak jaga anak. Mahkamah tinggi bagi pada si minachi ni. Heran sungguh. Bila si minachi ni tak dapat nak ambil balik budak tu, dia pergi report polis. Tahu polis buat apa? Cari Yusof dan tangkap! (padahal Yusof dapat hak penjagaan daripada mahkamah syariah Alor Setar). Yusof masuk lokap 8 hari. Lepas tu polis ambil balik budak tu kasi pada emaknya. Hari ini, budak tu kembali jadi Hindu. Tak cukup dengan itu, kurang ajarnya si minachi ni, dia minta pulak mahkamah tinggi batalkan perintah jagaan anak yang dikeluarkan oleh makamah Syariah Alor Setar yang diberi pada Yusof.

Dalam kes Suzie Teoh, seorang budak perempuan dari Kelantan umur 16 Tahun telah peluk Islam atas kerelaan sendiri. Bapa dia tak suka, lepas tu saman anak sendiri dan saman Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, heret anak dia ke mahkamah persekutuan. Dia mohon pada makamah, agar istiharkan anak dia masuk Islam tak sah.
Masa tu, Tun Salleh Abas yang jadi hakim. Beliau seorang yang alim dan warak. Bila dihadapkan dengan kes Suzie Teoh, menangis Tun Salleh Abas. Terpaksa buat perisytiharan. "Dibawah Perlembagaan Persekutuan, hak seorang anak tertakluk dibawah jagaan ibubapanya selagi belum cukup 18 tahun. Kalau nak tukar agama, kena minta kebenaran ibu bapanya. Semasa Suzie Teoh masuk Islam, berumur 16 tahun. dia tak sah peluk Islam." Atas kearifan dan iman Tun Salleh Abas, dia simpan fail tu dalam lacinya selama 2 tahun. 2 tahun kemudian, lepas hari jadi Suzie Teoh yang ke 18 tahun, dia buka balik kes itu dan bagi peluang Suzie isytiharkan agamanya sendiri. Penuh mahkamah nak tahu kes tu; wartawan tempatan, wartawan asing semua nak dengar keputusan. Terketar-ketar budak tu. Baru umur 18 tahun. Sambil menangis, budak tu kata "Saya yang arif, kekal dalam agama saya, saya masih nak nama Nur Aini."  Maka Tun Salleh Abas pun dengan bangga mengisytiharkan Islamnya sah dengan namanya Nur Aini. Selamat akidah seorang budak. Sebab itu jugalah Tun Salleh Abas kena buang atas 5 tuduhan... Tuduhan kedua atas sebab melengahkan kes seorang budak tanpa sebab selama 2 tahun. Itulah harga yang Tun Salleh Abas terpaksa bayar.

Kes terakhir sekali yang paling teruk, kes saudara Ibrahim, isterinya Siti Solehah dan anak perempuannya usia 5 bulan mati dipancung kerana tidak mahu kembali kepada agama asalnya, Hindu. Pada malam hari Valentine 14 Februari, pada waktu anak Melayu bertukar tukar bunga di Dataran Merdeka, 3 saudara kita mati dipancung dalam sebuah kontena demi mempertahankan agama. Peristiwa 13 Mei tercetus apabila seorang budak Melayu dibunuh kerana dia Melayu bukan kerana dia Islam. Dalam sejarah Melayu, tiada lagi orang Melayu dibunuh kerana Islam. Semuanya sebab Melayu. Inilah pertama kali.
Jika kita sorot semula sejarah Islam Yasir, bapa kepada Amar diseret di hadapan. Amar diugut supaya tukar agama. Kalau tidak, bapanya Yasir akan dibunuh. Amar kata, "Allah hu Ahad". Terus Yasir kena pancung di padang pasir. Kemudiannya, Sumaiyah ibunya juga disula dari bawah tembus ke jantung. Mampu berkata "Allah hu Ahad".Berlari Amar menemui Rasullullah SAW. Dan akhirnya, mengikut sejarah, Amar menjadi seorang mujahid berperang bersama Rasullullah SAW. Itu zaman puak Quraisy kafir laknatullah berkuasa. Rasullullah SAW tiada kuasa lagi pada masa itu.Rasullulah tak boleh buat apa.
Dalam kes kita, bukan sahaja Ibrahim dipancung kepalanya sehingga putus, tak cukup lagi, tangannya juga turut dipotong. Sehinggakan Majlis Agama Islam Selangor terpaksa minta masjid mandikan jenazah saudara-saudara kita yang mati syahid itu. Apalah dosa anak kecil yang berusia 5 bulan itu? Ibrahim dan Siti Solehah bukan calang-calang orang. Ibrahim seorang saintis Pakar Geologi manakala isterinya Siti Solehah, seorang Pakar BotaniTanda-tanda syahid jelas pada ketiga mayat tersebut. Walaupun 5 hari dalam peti sejuk darah masih memancut keluar pada ketiga-tiga mayat. Bayi yang berusia 5 bulan masih mengalirkan darah hangat seperti baru mati. Peluh terpercik pada dahi mereka. Mereka dikebumikan di kubur Bukit Kiara.Kalau saudara semua tak mengalirkan air mata melihat kubur mereka bertiga terutama bayi yang berusia 5 bulan itu, mesti ada yang tak kena dengan hati kita. Hebat mana kita sehingga tak boleh mempertahankan saudara kita sendiri Sedangkan Ibrahim telah melaporkan pada pihak polis dan Majlis agama yang dia diancam untuk dibunuh supaya kembali ke agama asalnya.

Dalam satu hadis yang berbentuk futuristik (masa depan), Rasulullah SAW berpesan "Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepada umatku di suatu masa, satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan hitam di malam gelap gelita tak nampak". Sahabat bertanya "Apakah fitnah besaritu ya Rasullullah?" "Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu, di waktu itu, pada masa itu, pagi hari Islam, petang kafir. Petang Islam, pagi kafir balik." Sahabat bertanya lagi. "Mengapa begitu ya Rasullullah?" Rasullullah SAW menjawab,"Sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia".

Imam Ghazali pernah berkata dalam perkara ini, "Akan datang fitnah murtad ini dalam keadaan seperti semut hitam di atas batu hitam di malam gelap." Mana nampak, kecuali kalau jiwa kita tengok satu perkara dengan cahaya keimanan.

Bagaimana gerakan murtad ini berjalan di Malaysia sehingga kita taknampak langsung? Gerakan Hindu kita tok sah sebutlah. Belum habis cakap, dah ada yang tunggu dengan parang kat luar. Gerakan Yahudi lagilah teruknya. Henry Ford (orang kaya yang buat kereta Ford tu) pernah menulis berkaitan Yahudi tahun 40an atau 30an dulu dalam bukunya International Jew (tak Silap saya).

Unsur Yahudi begitu tebal dalam masyarakat kita tapi kita tak nampak. Paling nyata, rokok yang orang kita hisap tu. Setiap satu batang itu ada saham kepada puak Yahudi. Tak de kilang rokok yang bukan Yahudi punya. Sapa yang hendak berenti merokok, ambil ni sebagai iktibar. Yahudi punya kerja, baru letak bola sebijik, 70 ribu Melayu tak sembahyang kat stadium Shah Alam. Belum kira yang kat rumah lagi.

Bab Kristian, lebih terancang, lebih terperinci lagi. Semenjak kalah dalam perang salib terakhir, iaitu dalam pemerintahan King entah apa nama ke 6 yang terakhir. Sebelum dia mati, dia telah berwasiat dan wasiatnya ada ditulis dengan emas di London . Dia berkata,"Kepada semua pemimpim-pemimpin Kristian, kita hari ini telah melakukan kesilapan besar, kita berperang dengan tentera Islam dengan pedang, bukan berperang dengan akidah yang ada pada mereka. Sebab tu Islam menang walaupun 30 ribu tentera mereka dengan 300 ribu tentera kita, mereka tetap menang sebab mereka (orang Islam) berperang kerana nak mati. Kita perang untuk hidup. Oleh itu, hendaklah kita tukar strategi. Melancarkan peperangan ideologi, fahaman dan budaya keatas orang Islam." Wasiatnya berjaya dilaksanakan setelah King tu mati, 1492, kerajaan Islam Andalusia yang paling agung pada masa itu tumbang di tangan Kristian. 1511 kerajaan Islam Melaka tumbang, tak lama lepas tu, tumbang kerajaan Islam Pattani . Tak lama selepas tu, tumbang kerajaan Islam Kedah . Tak lama lepas tu,tumbang kerajaan Islam Mindanao. Lepas tu kerajaan Islam Acheh. Semuanya satu demi satu.

Macamana benda ni boleh terjadi?
Sebab gerakan Kristian berdasarkan kepada 3G; GOSPEL, GOAL, GLORY . Pertama kitab dia, kedua kekayaan kita, ketiga menang terhadap Islam. Kalau kita tengok sejarah, Alfonso De Albuqueque bukan datang ke Tanah Melayu bawa tukang masak sebab nak rempah kari kita. Dia bukan makan kari, dia datang bawa mubaligh Kristian Francis Xavier (kalau saya tak silap eja), sebab nak sebarkan ajaran Kristian.

Bagaimana cara dia sebarkan Kristian nih?
Orang kita panggil, gerakan halus. Dia panggil semua mubaligh Kristian yang nak datang ke Asia ni. Dia guna kaedah garam dan ragi. Garam sebagai perasa, ragi untuk penapaian. Contohnya ubi kayu. Waktu siang asalnya ubi kayu kita letak ragi, esoknya masih lagi bentuk ubi kayu tapi sebenarnya tapai. maksudnya, dia kekalkan orang Melayu dengan identiti Islam. Hakikatnya kehidupan kita bukan cara Islam lagi . Cara inilah yang Rasulullah SAW kata macam kepingan hitam di malam gelita. Inilah yang Imam Ghazali kata macam semut hitam atas batu hitam di malam gelita tu.

Pertama, melalui sistem pendidikan. Di Malaysia, macam-macam sekolah dengan nama mubaligh Kristian. Convent itu, Saint ini. Menurut satu petikan seorang mubaligh Kristian pada masa itu yang ditulis semula oleh George Peters dalam sebuah buku tahun 40an. Kepada mubaligh-mubaligh Kristian yang nak datang ke negara kita, berkaitan pendekatan garam dan ragi. Pendekatan seperti ini tidak memerlukan seorang Muslim Melayu berkenaan meninggalkan system kemasyarakatan yang dituntut oleh agamanya. Sebaliknya orang tersebut hendaklah digalakkan terus tinggal dalam masyarakatnya. Justeru itu, ragi tetap wujud dalam keutuhannya. Dia akan menjadi bagaikan sebuah lampu (Kristian) yang diletakkan dalam gelap. Penyebaran agama Kristian nanti akan terserlah dalam sifat kerohanian, bukannya organisasi. Dirasa kesegarannya, bukan bersikap kalam. Dinamik dan etikal, bukan bersifat formalistik.

Pendekatan begini telah memperlihatkan kebaikannya. Lantaran ia tidak menganjurkan ahli Melayu tadi menjadi ahli baru Kristian yang formal, menyendiri terpisah dari masyarakatnya. Sebaliknya ia memberi laluan agar dapat dimasukkan semangat dan ajaran Jesus bagaikan sebutir ragi yang bertindak dengan proses penapaiannya ke atas seluruh masyarakat Melayu seluruhnya. Ajaran Kristian akan bertindak melahirkan revolusi , justeru itu nanti,dapatlah dikatakan bahawa kita nanti akan memperolehi satu Kristian muslim Melayu tempatan yang mencerminkan Kristian muslim Melayu sejati. Sebenarnya dia ingin. Akan datang suatu masa nanti, orang Melayu sendiri tanpa dipaksa-paksa akan buat revolusi untuk menjadi Kristian. Cara kebajikan pulak. Hari ni sapa tak kenal kelab rotary yang cuci buah pinggang, kelab lion, bulan sabit merah, Saint John's Ambulans, sapa tak kenal palang merah. Mereka masuk dengan cara menghidupkan sekularisme. Sekularisma adalah satu cara mengasingkan agama daripada kehidupan. Itulah kita hari ni mengasingkan Islam daripada kehidupan dunia. Cara lain adalah dengan menghidupkan maksiat. Kita kena ambil tindakan samada dengan tangan, dengan mulut, atau paling lemah sekali, dengan hati.

Bangun malam buat sembahyang hajat agar kita semua diselamatkan dari fitnah besar ini. Paling kurang pun, fowardkan artikel ni kepada saudara kita yang lain yang tak tahu menahu tu. Kita kena peka. Ini semua tanggung jawab kita semua.

Akhir sekali,artikel ini tiada kena mengena dengan ceramah nak berkempen politik atau apa saja. Sekadar meniupkan semangat perjuangan dalam diri kita yang mengaku Islam ini. Ni lah masanya kita bangkit pertahankan agama Islam sebelum terlambat.

Saturday, November 6, 2010

kenapa saya berbelog??

mmg kadang2 ade terasa nak delete jer blog ni..tapi rasa sayang pulak sbb dah almost 2 years blog ni ada di ruang maya..segala suka duka, karya ade kat dalam blog ni..

tapi kenapa saya berbelog?? saya akui saya bukanlah seorang yang kreatif.. tapi saya suka menulis, saya suka bercerita..walau dalam realiti kehidupan, saya x suka bukak mulut..orang kata berat mulut macam ade emas kat dalam mulut.. ye..saya suka bercerita dengan gaya penulisan.. sebab banyak benda jauh dari lubuk hati saya, saya dapat luahkan melalui penulisan..

boleh dikatakan penulisan adalah salah satu cara saya menangani stress.. saya boleh bebas bercerita walau kadang-kadang saya suka bermain dengan kata2 yang tersirat.. dan saya ada satu niat dari kecik lagi untuk menulis novel saya sendiri..

erm...ape lagi yek??
saya suka belog sebab..
saya suka belog sebab..



saya suka la...
hehe....

buat awak..

awak....
nape kite rasa awk ngan saya makin jauh?
walau sebenarnya jarak kita x lah jauh sangat..

kadang2 saya rase marah jugak dengan awk...
rase jauh hati ngan awk..
tiap kali saya mesej, awk jarang nak balas..
awk selalu bagi alasan xde duit nak topup..
xpe awk..saya paham..

saya sangat2 kagum dengan awk..
dan sangat2 respect dengan cara awk melihat kehidupan ini..
sikap awk dengan semua orang..
saya bangga jadi sahabat awk..
awk sangat tabah bile awk x dapat peluang masuk u
saya ngan kawan2 lain dapat masuk u...
tapi akhirnya awk dapat jugak masuk u..
kita dapat bersama2 di satu u..
awk sem pertama, saya dah sem 4 x silap..
tapi kita jarang jugak berjumpa walau kite satu u..

xpe..sy pujuk hati saya...
awk kata saya sahabat awk..tapi kenapa waktu susah awk..
awk x cari saya..awk x sudi nak ceritakan masalah awk pada saya?
kenapa lepas awk menghadapi masalah awk sorang2..
baru awk cerita kat saya..
saya terasa saya bukanlah sahabat baik awk..
saya x ade waktu awk perlukan saya..

saya sedar kite jarang berkongsi masalah sesama kita..
saya pon rase saya x adil pada awk..
sebab tu kite berdua makin jauh..

awk...
saya sayangkan persahabatan kita..
saya sayangkan awk..
saya sayangkan semua kawan2 kita..

Friday, November 5, 2010

tanggapan peribadi..

Tanggapan seseorang pada orang lain atau apa yang kita pikirkan pasal orang lain adalah hak peribadi masing2.. hak privasi seseorang untuk memberitahu atau menyimpan dalam diri secara senyap..jadi x perlu la dipikirkan apa orang lain pikirkan pasal diri kita, samada yang baik atau yang buruk.. biasa yang baik msti orang lain bagitahu kan macam memuji untuk membodek..tapi kalau yang kurang enak mesti didiamkan.. bagus dari segi kita tidak akan terasa hati dengar dia sound direct atau mungkin dia nak jaga perasaan kita.. tapi tang x bagus pulak bile die senyap2 bercerita pada orang lain di belakang kita.. dah kira macam mengumpat..


jadi perbuatan kawan2 kita yang sedap mata memandang, x sedap telinga mendengar, langkah terbaik kita diamkan dulu..kalau perbuatan dia tu kita rasakan akan memudaratkan diri dia dan orang lain, kita nasihat dia secara baik.. kalau dia berkongsi dengan kita apa yang dia pikirkan pasal orang lain, kita boleh dengar tapi jangan percaya selagi x dengar dari mulut tuannya sendiri... 


aku selalu berangan-angan kalau ada kuasa dapat membaca fikiran orang..;p

Thursday, November 4, 2010

"kepada yang berkenaan.."

"kepada yang berkenaan.."

bukan daku tak sudi..terlalu banyak benda yang nak dpikirkan jadi perkara ni kalau boleh x nak pikir dalam masa terdekat ni.. daku hargai dan berterima kasih atas kesudian "kepada yang berkenaan.." belum terbukak lagi rasenya hati ini untuk terima sesiapa pown..jadi kalau boleh janganlah mencuba kalau x nak kecewa.. pada yang terasa hati daku mintak maap banyak2..

antara dua




yang mana satu pilihan anda?
renung-renungkan dan selamat beramal..

Wednesday, November 3, 2010

kemalangan dan ajal..

ada kene mengena antara dua perkataan ni.. apabila berlaku kemalangan, probability untuk "terkorban" dan innalillah dan menemui ajal adalah 50-50... sebab x semua kemalangan menyebabkan kemalangan jiwa.. mungkin hanya mengalami kemalangan kecil yang mungkin hanya effect aktiviti mental..

nak katakan kemalangan itu tak berbau..tapi tahi ayam berbau..jadi berhati-hatilah ketika memandu.. kadang kala benda yang kite selalu buat dan dah expert pown boleh menyebabkan kemalangan.. mungkin dah terlalu mahir sehingga terlupa berhati-hati.. dan mungkin kerana kecuaian sendiri..

tapi kalau orang kata ajal nak sampai, x boleh even sesaat pown terlambat.. orang jatuh tangga boleh mati manakala orang jatuh kapal terbang boleh hidup..xde sbab lain melainkan ajalnya belum sampai lagi.. even kalau duduk kat umah jer sebab takut keluar rumah boleh berlaku accident pown boleh jer mati kat dalam umah sendiri.. accident boleh berlaku di mana2 dan bile2 mase.. begitu juga ajal yang kite x tahu bile kite akan bertemu..

kalau la diberi pilihan Allah nak tarik nyawa kite camner.. msti aku pilih nak masa tidor dan secara tiba2.. means x yah tahan sakit lama2.. biar kurang sikit penderitaan dia kan kan... tapi kalau boleh memilih.. kalau boleh pilih agak2 semuanya mesti nak yang lebih kurang cam aku gak kan kan...

accident..

x pernah2 aku accident tetiba ari smalam accident bas plak..

SELASA 2/11/2010
KUALA LUMPUR - Dua bas milik Rapid di sini bertembung dalam satu kejadian berhampiran Chow Kit Road. Mengikut pemandu bas, En Raziman Kasim (bukan nama sebenar), Beliau sempat menekan brek mengejut apabila tiba-tiba sebuah kereta Proton memasuki laluan bas tanpa memberi signal. Dipercayai kereta itu mungkin ingin menurunkan seseorang di tempat kejadian.. Disebabkan brek mengejut En Raziman, seorang pemandu bas rapid di belakang bas En Raziman iaitu En Hamdan Razak (bukan nama sebenar) tidak sempat menekan brek lalu melanggar "buntut" bas En Raziman Kassim..

Kejadian itu menyebabkan "jem" berlaku sekitar 500 km (tipu jer).. Namun kejadian itu tidaklah berapa serius apabila tiada mangsa korban dilaporkan.. penumpang2 di dalam kedua-dua bas hanya cedera ringan pada bahagian kepala akibat hentakan yang kuat. Mengikut seorang mangsa kejadian cik amilina syakira, 23..
"Ketika kejadian itu berlaku saya baru saja lepas bangun dari tidur.. apa yang saya ingat cuma bas berhenti mengejut dan semua penumpang ke hadapan.. selang beberapa saat, terdengar hentaman yang kuat dari bahagian belakang bas.." Seorang lagi mangsa kejadian cik Farahana Borhan. 22 mengucapkan syukur kepada Allah kerana tiada kecederaan parah..dan masih trauma akibat kejadian yang tak disangka-sangka itu..


haha.....hancus aku buat karangan berita..nampak sangat malas bace surat khabar..haha..
tpi seriuosly akibat hentakan yang kuat tu sampai sekarang kowt kepala aku berdenyut-denyut lagi.. kepala macam nak tercabut jer, kalau la boleh kan main cabut2 macam kepala anak patung tu.. seronok pown ade sebab dpt rase new experience..haha..tapi ade sedikit rasa pobia nak naik bas dan duduk kat bahagian belakang dan tido dalam bas..

betul la mangsa2 kejadian tu kata benda2 macam ni sangat2 cepat jer berlaku..sedar x sedar kite dah mengadu sakit jer... takut la tengok akhir2 ni pasal kemalangan bas yang dasyat tu..tapi kalau dah kata ajal, bile2 pown meninggal jugak..

Sunday, October 31, 2010

he is very good person..

Ade rase bangga gak dalam hati bile ramai orang yang memuji..
ade rasa bertuah sebab dapat mengenali dia lebih rapat
ade rasa kagum dengan sifat peribadinya..
sapa yang aku maksudkan??

of course my only one person i have - my father..
td tgahari sempat pergi kenduri kawin dekat bendahara..
keluarga kawan abah yang rapat zaman 1970 an dlu...
dah macam anak angkat abah aku tu la pada keluarga diorang
abah kata kalau makcik melah tu perkenalkan kat orang lain..die kata anak dia...
punya abah diterima dalam keluarga tu kan..
mmg aku pown x dlahirkan lagi time tu kan...

sampai2 sana ade sorang makcik tu..
ni kira macam jejak kasih la jugak..
lepas lebih 20 tahun x jumpa..
die cakap " your father is very good person"
mmg lepas tu satu kuarga abah dok jumpa..
siap sorang2 jumpe..tanya kenal ke x sape ni..

mmg respect...tabik spring kat abah...
mana2 abah g pown ramai jer yang tegur abah...
abah ni jenis yang peramah dan dsenangi ramai orang..
walaupun sekali pandang muka mcm garang jer..
abah pown suka dengan kanak2..
kanak2 kat mane pown macam cepat suka ngan abah...

mmg aku sanjung sangat abah aku..
aku rasa abah is a great man..
cara berpikir dia, cara mendidik dia, cara dia pandang kehidupan ni..
semua buat aku respect dan kagum..
sesapa yang kenal abah mungkin jugak ade pemikiran yang sama ngan aku..

Monday, October 25, 2010

betapa ...dan bilamana........

betapa kita terlalu kecewa dengan hidup bilamana kita baru diuji sedemikian rupa, pikirla akan insan2 lain yang mungkin senasib dengan kita, atau mungkin lebih teruk ujian mereka dari apa yang kita diuji.. sentiasalah beringat bahawa Allah sentiasa bersama kita...Allah akan sentiasa tunjukkan jalan pada kita... begitu cantik setiap aturan Allah bila kita menyedari hikmahnya...pujuklah hati, kuatkanla jiwa, mantapkanlah iman dalam diri dalam melayari bahtera kehidupan ini..pasti akan ada sinar gembira di hujung perjalanan...


bilamana kita terasa sepi kekosongan..bila semua cuba menghindar, mana menghilangnya insan2 yang amat kita perlukan saat2 ini? mana perginya yang katanya kawan susah senang? sewaktu kita terasa kita tidak diendah, tidak dipeduli...tidak berguna...ingatlah kita tidak keseorangan... Allah sentiasa bersama kita.. mengadulah kita pada sebaik-baik pendengar....


bilamana melihat orang lain gembira, orang lain berbahagia...kita akan turut gembira untuk kebahagiaan mereka..tapi pasti terselit rasa cemburu untuk menikmati kebahagiaan serupa... pujuklah hati masanya belum tiba lagi..bersabarlah..pasti bahagia itu akan diraih jua suatu hari nanti...

Sunday, October 17, 2010

gamba comei..

kanak2..

minggu lepas time dalam bas menuju pulang selayang..terpandang la dua orang budak ni..sorang lelaki, sorang perempuan..umur mgkin dalam 2-3 tahun kowt.. so sweat!!! diorang saling pegang tangan sambil ayun laju2.. depan diorang emak2 diorang... sangat comei dua2 budak tu.....lepas daripada tu sampai ke umah aku dok senyum sorang2...ni yang buat aku x sbar nak dpt anak sendiri ni....hehe....



LEVU...

LEVU - diambil dari bahasa Fiji yang bermaksud Great! atau dalam bahasa melayunya hebat! Dan bile aku tanya pakcik Google, jumpe dalam makcik Wikipedia, LEVU tu nama pulau yang kedua terbesar di Fiji..

ok...LEVU ni nama system yang akan digunapakai untuk management mengetahui performance staff.. sekarang masih lagi dalam stage testing.. minggu lepas aku n kawan2 berusaha untuk menyiapkan user manual dan minggu depan mungkin untuk data migration..

k...cukup la untuk LEVU.. sebenarnya nak citer pasal yang kat bawah ni...


ayien, nava,farhan. banu. amy and en raman



ini gambar time last day en raman ngan team kitorang..en raman, assistant manager untuk project LEVU ni.. kitorang sume under dia.. sekarang ni die dah slamat sampai pown ke australia... die decide untuk migrate ke australia demi masa depan anak2 die.. 




Saturday, October 16, 2010

My Name is Khan...




ari ni dok habiskan masa almost 3 hours tengok citer ni..bezzzzzzz..... bengkak sikit mata.. x tahan tengok part yang sedih giler...

Citer ni bagi aku motivasi tentang nilai kemanusiaan, cinta sesama insan tanpa mengenal warna kulit... wah!! jatuh cinta balik dgn shah rukh khan.. sangat2 mantap lakonan SRK dan lagi bertambah mantap bile dgandingkan dengan heroin kajol.. wah!! rindu zaman2 kegemilangan SRK dlu...sume citer bez2... 

pasal islam yang dianggap agama terrorist selepas peristiwa 11 september.. dipaparkan mengenai kehidupan rakyat islam di US dan penerimaan atau tanggapan orang2 US terhadap orang islam... yang sangat menarik perhatian dalam citer ni jalan cerita die sangat menarik dan karakter SRK yang mengidap sindrom...

satu jer matlamat die demi cinta pada isterinya dan anaknya... untuk berjumpe dengan Presiden US dan menyampaikan mesej 'My Name is Khan and I''m not a terrorist'...tapi impak die sangat besar terhadap orang2 muslim di US.. dan membuka mata rakyat bukan islam bahawa agama islam tidak mengenal warna kulit, bangsa dan agama untuk saling membantu...


Bila YM Berbicara...

Dah agak lama aku x update pasal ulasan novel kan...bukan x membeli novel lately, tp sumenya aku bace separuh2 jer.. macam dah xde feeling pulak bace novel... tapi minggu lepas adik aku ajak g jalan TAR, sempat la pulak menyambar novel bila YM berbicara ni.. dah lame dah kowt novel ni di pasaran.. teringat mak uteh yang kata novel ni menarik, jadi x pkir panjang terus beli... 

x sia2 la novel yang aku beli kali ni..dalam 3 hari aku habiskan...sangattttt bezzz kowt bagi aku lepas lama x membaca novel cinta... k, cukup untuk prakata..aku ulas skarang..



Nurul Adiya Fatiha, nama heroin dalam novel ni..bekerja sbgai akauntan di sebuah kilang.. Dia ade seorang kawan baik, merangkap housemate die, sharifah@sherry, tempat die mencurahkan segala perasaan.. Cerita berkisar mengenai kisah cinta ugly betty dengan charming yang dimulai di alam siber...di ruangan YM mereka saling berchat, saling bercerita sehinggakan saling bercinta..walau tidak pernah kenal, walau tidak pernah bersua muka, ugly betty semakin jatuh cinta dengan charming...

ugly betty... nama samaran yg dgunakan diya untuk akaun YM nya... charming? ugly betty tiada jawapannya.. sebaliknya charming tahu siapa wajah di sebalik nama ugky betty...kisah cinta mereka berlanjutan sehingga ke telepon namun diya belum terbuka hati lagi untuk bertemu dengan charming dan charming sedia menunggu...

Dalam masa yang sama di tempat kerja diya, En Firdaus bosnya dan Johan menunjukkan minat padanya.. Johan kecewa bila diya terus-terusan menolak cintanya dan bertunang dengan gadis lain.. En Firdaus pulak jenis yang tidak mengalah dan berusaha sedaya upaya untuk memenangi hati diya... Abang Kamal pulak sepupu rapat diya..tapi disebabkan satu peristiwa hitam membuatkan diya membenci abang kamal.. sebaliknya abang kamal terlalu mencintai diya.. dsebabkan diya tiada abang, dia menganggap abang kamal seperti abang kandungnya sendiri..sebaliknya abang kamal terlalu sayang pada diya sehingga bertukar perasaan cinta....


Bagi aku part klimaksnya mungkin bila diya tahu siapa charming di alam realiti... itupun secara tidak sengaja bile die tercuri dengar perbualan en firdaus dengan adiknya... itupun seminggu sblum charming dengan ugly betty berjanji untuk berjumpa... En Firdaus dan charming adalah orang yang sama.... diya terlalu kecewa kerana En Firdaus sanggup menipunya sehinggakan die sanggup letak jawatan.. 

Sebenarnya dia ade perasaan dengan En Firdaus dari dulu lagi, ada perasaan cemburu bila tengok bekas gf en firdaus, Mia yang sangat mesra dengan en firdaus...En Firdaus terlalu cintakan Diya sehingga die sanggup jadi orang lain (charming) untuk memenangi hati diya... tapi diya terlalu payah untuk menerima cinta diya... Semua salah paham dalam hati diya terjawab akhirnya mengenai hubungan en firdaus, Mia dan abang kamal... akhirnya..of course diya kawin dengan en firdaus..dan abang kamal bercinta dengan mia.... good ending story...


Kesimpulannya... novel ni sangat menarik sbb banyak dialog2 yang boleh buat kite ketawa.. bahasa yang digunakan pon sangat sempoi dan dekat dengan jiwa pembaca.. syabas la buat penulis, hanni ramsul.. semoga beliau akan terus berkarya dan menghasilkan novel2 yang menarik di masa akan datang... x silap aku ini pown novel percubaan pertama dia...dah begitu mendapat sambutan..syabas..


Next novel dalam perancangan nak beli: selamat pengantin baru isteriku...hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...